„Репортери без граници“ добави унгарския премиер Виктор Орбан към списъка с „врагове на медийната свобода“ за 2021 г. Така за първи път в тази селекция попада европейски държавен лидер.

„Откакто Виктор Орбан и партията му Фидес дойдоха на власт през 2010, промениха медийния пейзаж в Унгария и стъпка по стъпка поеха контрол над медиите“, отбелязват от организацията за защита на свободата на словото.

Орбан е определен като „самопровъзгласил се защитник на нелибералната демокрация“. „Методите му са фини или нагли, но винаги ефикасни“.

„Репортери без граници“ пише, че унгарският лидер се цели в медиите с хищнически методи, включващи политико-икономически измами, дискредитиране и цензура. „Любимите му мишени са независимите медии“, пишат от организацията в материала си.

Местната преса в Унгария е напълно контролирана от предприемачи, настроени приятелски към Орбан. През есента на 2018 почти 500 про-правителствени медийни компании бяха обединени в холдинг, за да координират редакциите си.

Тогава от „Репортери без граници“ обявиха, че са изключително разтревожени от случилото се, което представлява заплаха за медийния плурализъм в страната. Телевизиите, радиата, таблоидите и списанията зад Орбан се обединиха да „съхраняват националните ценности“. Те бяха събрани под шапката на CEPMF, собственост на близкия съюзник на премиера Габор Лизкай.

„Това позволи на Орбан да осъществява пропаганда чрез само един глас по радиото, телевизията или едно изречение в печатните медии. Заплаши и съществуването на останалите няколко независими и опозиционни медии като Radio Klub и Index.hu.

Бизнесменът Миклос Важили, който е близък до Орбан, пое контрола над Index.hu през 2020 и освободи главния редактор Шаболш Дул само месец след като журналистът сигнализира, че независимостта на медията е в опасност.

Radio Klub, която често критикува премиера на Унгария, загуби лиценза си през февруари и трябваше да премине изцяло в онлайн пространството. Медийният регулатор в страната заяви, че радиото няколко пъти е нарушавало административни правила и предостави честотата му на медия, чийто собственик е съюзник на Орбан.

Преди няколко седмици Европейската комисия започна дело срещу Унгария за заглушаването на независимото от властта радио.

Страната се намира на 92-а позиция от общо 108 страни по индекса на свобода на словото, изготвян от „Репортери без граници“. България заема 112-то място в подреждането през 2021 г.

Попадането на Орбан в списъка с „врагове на свободното слово“ идва и няколко седмици след въвеждането на спорния закон, засягащ основните права на LGBTQ общността. Той бе наречен „срамота“ от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и предизвика остри реакции и протести сред евролидерите и гражданите на ЕС.

В обновения списък за врагове на медиите, изготвен от „Репортери без граници“, попадат общо 37 държавни ръководители. Сред тях са президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, лидерът на Хонконг Кари Лам и саудитският крал Мохамед бин Салман.

Организацията припомня, че Бин Салман е обвиняван за убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г.

Кари Лам е в списъка заради закриването на хонконгския вестник „Apple Daily“ – про-демократичната медия, противопоставяща се на китайския комунистически режим.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023