След като Европейската комисия започна съдебна процедура срещу Унгария, премиерът Виктор Орбан обяви план да организира референдум за спорния закон, ограничаващ правата на LGBTQ общността в страната.

Във видео във Facebook профила си унгарският министър-председател не каза кога планира общественото допитване, но разкри какви въпроси ще съдържа то. Правителството ще пита гражданите дали подкрепят провеждането на занимания в училище, свързани със сексуалната ориентация, и дали вярват, че сред децата трябва да се водят дискусии за процедурите по смяна на пола.

Орбан заяви, че в референдума унгарците ще бъдат попитани още дали в училище трябва да се показва съдържание, което може да повлияе на сексуалната ориентация на момчетата и момичетата.

През юни правителството, управлявано от „Фидес“, прие спорен закон, с който се забраняват споменаването на хомосексуалността или промяната на пола в образователните програми в унгарските училища. Не се позволяват още филми или сериали, които "промотират" хомосексуалността пред аудитория под 18-годишна възраст. 

Всички срещу Орбан - но без България

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нарече закона „срамота“, подкрепиха я над 15 правителства от ЕС, редица неправителствени организации, активисти и някои от най-големите филмови компании в Холивуд.

„Бъдещето на децата ни е поставено на карта, така че не можем да отстъпваме по този въпрос“, каза Орбан, цитиран от AFP. Все още от ЕК няма коментар след изявлението му за референдум.

Премиерът на Унгария, който управлява от 2010 г. насам, се представя за защитник на ценностите на традиционното християнско семейство от „западния либерализъм“ и дълго време води кампания срещу LGBTQ общността. Той е изправен пред голям тест, защото следващия април настъпват парламентарни избори.

Миналата седмица Брюксел предприе съдебни действия срещу Будапеща заради спорния закон, които могат да блокират европейското финансиране към страната. Комисията не е одобрила и отпускането на 7,2 милиарда евро за Унгария по Плана за възстановяване от кризата, породена от пандемията.

Затова Орбан прави малка стъпка назад и обещава обществено допитване по темите за LGBTQ.

„През изминалите седмици Брюксел очевидно атакува Унгария заради закона за защита на децата“, каза той. „Унгарските закони не позволяват сексуална пропаганда в детски градини, училища, по телевизията и в рекламното съдържание“.

Протестите срещу Орбан започнаха още миналия месец и се пренесоха дори на Европейското първенство по футбол. Няколко стадиона в Германия бяха осветени в цветовете на дъгата, когато унгарците пристигнаха в страната за последния мач от групите срещу Бундестима. По време на изпълнението на химна на Унгария преди началото на срещата, демонстрант нахлу на терена на "Алианц Арена" в Мюнхен и развя знаме на LGBTQ+ общността.


Ще поеме ли Чехия по пътя на Унгария: Президентът Земан нарече транссексуалните хора "отвратителни"

"Има ли пол магията": Феята орисница в римейка на "Пепеляшка" ще е джендър неутрална

Виктор Орбан официално получи "титлата" враг на медийната свободаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: