Снимка: © getty images

Главният държавен епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел призна, че плановете на страната за битката с коронавируса не са включвали толкова много жертви. В момента починалите в скандинавската държава са над 12% (3040) от всички заболели (24 623).

Медицинският специалист даде онлайн интервю за шоуто на американския телевизионен водещ Тревър Ноа, в което отрече твърдението, че Швеция "поставя животите на едни пред тези на други", позволявайки по-висока смъртност с липсата си на мерки.

"Броят на починалите е нещо, което много ни тревожи", каза Тегнел, като отдаде проблема на допускането на заразата в домовете за възрастни хора. Към края на миналия месец почти половината от жертвите в Стокхолм бяха дошли именно оттам, а в 205 от общо 313 такива институции бе открит по поне един болен.

"Наистина мислихме, че домовете ни за възрастни ще са много по-добри в това да се изолират от инфекцията. Не, че Швеция е единствената държава с този проблем - наблюдава се при много в Европа. Много е трудно да задържим болестта далеч от тях. Дори да правим каквото можем, това очевидно не е достатъчно," поясни той.

Броят на заразените обаче е бил очакван. Те са концентрирани основно в столицата, чието население вече е засегнато на 20-25% по думите на Тегнел. Според него няма как да бъде постигнат пълен имунитет в страната, но дори и изграждането на такъв за част от гражданите би бил успех и ще помогне за връщането към начин на живот, близък до нормалния.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

И ВСЕ ПАК ШВЕДСКИЯТ МОДЕЛ НЕ Е ТОВА, КОЕТО СИ МИСЛИТЕ
РАЗПРОСТРАНЯВАТ ЛИ ДЕЦАТА COVID-19?


Най-големият успех, който той посочва, е достатъчният капацитет на здравната система. Епидемиологът съобщи, че интензивните отделения винаги са имало поне 20% свободни легла и засега ситуацията е по-скоро под контрол. 

Неколкократно той наблегна и на доверието, което хората имат към управляващите органи и това колко ключово е то. Хората спазват съвестно препоръките за социално дистанциране дори без стриктни забрани и това помага за по-нисък брой нови случаи. 

Именно това доверие, което "не се гради бързо" е една от причините, които според него правят трудно прилагането на шведските мерки в други страни. 

"Сигурен съм, че има неща, които могат да бъдат репликирани от други държави, и такива, което не могат. Все по-уверени сме за решението си да оставим училищата отворени. Те не изглеждат като толкова голям разпространител за тази епидемия, колкото са за грипните примерно."

Според посочените от него данни, 70-80% от шведските жители подкрепят действията на управляващите, докато едва 5% се съмняват. Напомняме, че там няма задължителна карантина, като мерките са оставени до голяма степен в ръцете на гражданите. Има ограничения единствено на места, където могат да възникнат проблеми. В ресторантите например е забранено да се сяда на бара, а хората трябва да поддържат разстояние от поне метър. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени