Високата смъртност е изненада за Швеция Снимка: © getty images

Главният държавен епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел призна, че плановете на страната за битката с коронавируса не са включвали толкова много жертви. В момента починалите в скандинавската държава са над 12% (3040) от всички заболели (24 623).

Медицинският специалист даде онлайн интервю за шоуто на американския телевизионен водещ Тревър Ноа, в което отрече твърдението, че Швеция "поставя животите на едни пред тези на други", позволявайки по-висока смъртност с липсата си на мерки.

"Броят на починалите е нещо, което много ни тревожи", каза Тегнел, като отдаде проблема на допускането на заразата в домовете за възрастни хора. Към края на миналия месец почти половината от жертвите в Стокхолм бяха дошли именно оттам, а в 205 от общо 313 такива институции бе открит по поне един болен.

"Наистина мислихме, че домовете ни за възрастни ще са много по-добри в това да се изолират от инфекцията. Не, че Швеция е единствената държава с този проблем - наблюдава се при много в Европа. Много е трудно да задържим болестта далеч от тях. Дори да правим каквото можем, това очевидно не е достатъчно," поясни той.

Броят на заразените обаче е бил очакван. Те са концентрирани основно в столицата, чието население вече е засегнато на 20-25% по думите на Тегнел. Според него няма как да бъде постигнат пълен имунитет в страната, но дори и изграждането на такъв за част от гражданите би бил успех и ще помогне за връщането към начин на живот, близък до нормалния.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

И ВСЕ ПАК ШВЕДСКИЯТ МОДЕЛ НЕ Е ТОВА, КОЕТО СИ МИСЛИТЕ
РАЗПРОСТРАНЯВАТ ЛИ ДЕЦАТА COVID-19?


Най-големият успех, който той посочва, е достатъчният капацитет на здравната система. Епидемиологът съобщи, че интензивните отделения винаги са имало поне 20% свободни легла и засега ситуацията е по-скоро под контрол.

Неколкократно той наблегна и на доверието, което хората имат към управляващите органи и това колко ключово е то. Хората спазват съвестно препоръките за социално дистанциране дори без стриктни забрани и това помага за по-нисък брой нови случаи.

Именно това доверие, което "не се гради бързо" е една от причините, които според него правят трудно прилагането на шведските мерки в други страни.

"Сигурен съм, че има неща, които могат да бъдат репликирани от други държави, и такива, което не могат. Все по-уверени сме за решението си да оставим училищата отворени. Те не изглеждат като толкова голям разпространител за тази епидемия, колкото са за грипните примерно."

Според посочените от него данни, 70-80% от шведските жители подкрепят действията на управляващите, докато едва 5% се съмняват. Напомняме, че там няма задължителна карантина, като мерките са оставени до голяма степен в ръцете на гражданите. Има ограничения единствено на места, където могат да възникнат проблеми. В ресторантите например е забранено да се сяда на бара, а хората трябва да поддържат разстояние от поне метър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023