Снимка: © getty images

Главният държавен епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел призна, че плановете на страната за битката с коронавируса не са включвали толкова много жертви. В момента починалите в скандинавската държава са над 12% (3040) от всички заболели (24 623).

Медицинският специалист даде онлайн интервю за шоуто на американския телевизионен водещ Тревър Ноа, в което отрече твърдението, че Швеция "поставя животите на едни пред тези на други", позволявайки по-висока смъртност с липсата си на мерки.

"Броят на починалите е нещо, което много ни тревожи", каза Тегнел, като отдаде проблема на допускането на заразата в домовете за възрастни хора. Към края на миналия месец почти половината от жертвите в Стокхолм бяха дошли именно оттам, а в 205 от общо 313 такива институции бе открит по поне един болен.

"Наистина мислихме, че домовете ни за възрастни ще са много по-добри в това да се изолират от инфекцията. Не, че Швеция е единствената държава с този проблем - наблюдава се при много в Европа. Много е трудно да задържим болестта далеч от тях. Дори да правим каквото можем, това очевидно не е достатъчно," поясни той.

Броят на заразените обаче е бил очакван. Те са концентрирани основно в столицата, чието население вече е засегнато на 20-25% по думите на Тегнел. Според него няма как да бъде постигнат пълен имунитет в страната, но дори и изграждането на такъв за част от гражданите би бил успех и ще помогне за връщането към начин на живот, близък до нормалния.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

И ВСЕ ПАК ШВЕДСКИЯТ МОДЕЛ НЕ Е ТОВА, КОЕТО СИ МИСЛИТЕ
РАЗПРОСТРАНЯВАТ ЛИ ДЕЦАТА COVID-19?


Най-големият успех, който той посочва, е достатъчният капацитет на здравната система. Епидемиологът съобщи, че интензивните отделения винаги са имало поне 20% свободни легла и засега ситуацията е по-скоро под контрол. 

Неколкократно той наблегна и на доверието, което хората имат към управляващите органи и това колко ключово е то. Хората спазват съвестно препоръките за социално дистанциране дори без стриктни забрани и това помага за по-нисък брой нови случаи. 

Именно това доверие, което "не се гради бързо" е една от причините, които според него правят трудно прилагането на шведските мерки в други страни. 

"Сигурен съм, че има неща, които могат да бъдат репликирани от други държави, и такива, което не могат. Все по-уверени сме за решението си да оставим училищата отворени. Те не изглеждат като толкова голям разпространител за тази епидемия, колкото са за грипните примерно."

Според посочените от него данни, 70-80% от шведските жители подкрепят действията на управляващите, докато едва 5% се съмняват. Напомняме, че там няма задължителна карантина, като мерките са оставени до голяма степен в ръцете на гражданите. Има ограничения единствено на места, където могат да възникнат проблеми. В ресторантите например е забранено да се сяда на бара, а хората трябва да поддържат разстояние от поне метър. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед