Новият щам на Covid-19 доведе до повишаване на броя нови случаи в Обединеното кралство, а това може да спре за две седмици най-комерсиалното футболно първенство в света. Клубовете от английската Висша лига са дискутирали възможността да направят прекъсване в рамките на 14 дни през януари заради регистрирани 18 инфекции на коронавирус в няколко отбора.

Британските медии Telegraph, Sportsmail и SkySports пишат, че тази цифра е рекорд, откакто редовното тестване на играчите и персонала започна през август. Между 21 и 27 декември са взети общо 1479 проби. Предходната най-висока стойност е била 14 положителни теста от 1207 направени – между 9 и 15 ноември.

В понеделник мачът между „Манчестър Сити“ и „Евертън“ беше отменен малко преди началото му заради няколко положителни проби в лагера на „гражданите“, а по-рано през месеца от Висшата лига отложиха „Нюкасъл“ – „Астън Вила“ поради същата причина.

Медиите на Острова съобщават, че двубоят между лондонските съперници „Тотнъм“ и „Фулъм“, планиран за сряда вечер, е под въпрос заради няколко регистрирани инфекции в тима на „котиджърс“ („Фулъм“).

Мениджърите на футболните клубове са разделени в мненията си. Наставникът на „Манчестър Юнайтед“ Оле Гунар Солскяер не вижда полза от спиране на сезона в рамките на две седмици. След като тимът му победи „Уулвърхемптън“ с 1:0 във вторник вечерта, норвежецът отбеляза, че около Нова година програмата на отборите е най-натоварена и евентуална пауза би създала големи проблеми, тъй като не е ясно кога след това ще бъдат изиграни мачовете.

„Това не е нещо, за което съм мислил много“, каза Солскяер, цитиран от SkySports. „Смятам, че моите играчи се справят много добре със спазването на протоколите. Това е нашата работа, на клубовете. Не виждам полза от пауза. Кога ще изиграем всички отложени мачове? Всички знаем, че тази година е много трудна, но не мисля, че спирането на двубоите ще донесе голяма промяна“.

По-умерен в изказванията си бе мениджърът на „Уулвс“ Нуно Ешпирито Санто. Той каза, че всеки е „разтревожен“ от настоящата ситуация с Covid-19 във Великобритания и трябва да се вземат необходимите мерки, щом това е нужно.

„Повишаването на броя случаи е голямо в цялата страна. Всички мениджъри осъзнаваме ситуацията и сме готови да реагираме с решения всеки ден“, смята португалецът.

Твърдо „за“ спиране на сезона в рамките на 14 дни е треньорът на УБА Сам Алърдайс. След като тимът му загуби от „Лийдс“ с 0:5 у дома, бившият селекционер на Англия каза, че това е най-добрият вариант.

„Безопасността е по-важна от всичко останало. Когато слушам новините и чувам за новия вариант на вируса, който се разпространява по-бързо от нормалния щам, знам, че правилното нещо е да поставим сезона на пауза“, каза Алърдайс.

„Аз съм на 66 години и последното нещо, което искам, е да се заразя с Covid-19. Много съм разтревожен за себе си и за футбола като цяло. Ако това трябва да се направи, нека го сторим“, добави той.

Според мениджъра на „Бърнли“ Шон Дайш – Висшата лига няма как да „изолира“ коронавируса, щом той се разпространява сред цялото население. Ако се стигне до тежка ситуация, той смята, че трябва да се действа със съответните строги мерки, макар да не обяви, че е твърдо „за“ паузата.

От последния тим в класирането „Шефийлд Юнайтед“ обявиха, че са регистрирали няколко случая на коронавирус при последното тестване. Заради протоколите за конфиденциалност, клубът няма да разкрие имената на инфектираните.

"Това е началото на нещо голямо и то ще засегне нас и много отбори", каза мениджърът Крис Уайлдър, който подкрепя евентуалната пауза.

Треньорът на „Брайтън“ Греъм Потър каза, че трябва да се направи всичко възможно, за да се запази здравето на хората – „това е най-важното нещо“. „Каквото здравните експерти смятат за правилно, това трябва да бъде сторено“.

Според правилата на Висшата лига – мачове се отлагат само при „извънредни“ обстоятелства. Ако даден клуб има 14 или повече картотекирани играчи, които са на разположение за дадена среща, то молба за нейното отлагане не се приема. Окончателното решение винаги е дело на борда на Висшата лига.


Прочетете още:

15 незабравими снимки от спорта през 2020

Спортът през 2020: Липсата му, големите загуби и великите постижения


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024