Планът за възстановяване и устойчивост, по който България трябва да получи значително европейско финансиране за справяне с последиците от Covid-кризата, се намира във формат „чернова“. Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

30-годишният докторант по икономика във Виенския университет каза в интервю за bTV, че е останал изненадан от предишните управляващи, които не са завършили плана според препоръките на Европейската комисия. Той добави, че ако документът бъде редактиран и подаден в срок, страната ни може да получи до 13% от общо заложените 12,6 млрд. лв. до края на годината.

„За съжаление, бях леко негативно изненадан, че планът не е готов за подаване. Има доста коментари, по които работим, получили сме ги като препоръки от службите на ЕК. Планът е на чернова. ЕК има идеи как да го подобрим, ние също. Има координация между новите членове на кабинета, за да използваме този важен ресурс“, каза Пеканов.

Граждани "редактираха" Плана за възстановяване в Google Drive

„Има много критики по Плана за възстановяване – най-вече по една ос, която е техническа. Има критики и по по-големи въпроси – за енергетиката, че нямаме достатъчно амбиция в зеления преход, за социалната сфера, както и в няколко други сфери“, добави вицепремиерът.

Той определи Плана за възстановяване като нов механизъм, който Европа никога не е имала. Заяви, че основният критерий България да получи европейско финансиране за справяне с кризата е да извърши определени реформи. „Няма реформи, няма пари – мисля, че това е добър подход“.

„Тези средства могат да стигнат до нас, но е важно ние да изпълним критериите. Планът има 12 компонента в 4 общи сфери – сред тях са Зелена България, Свързана България, Справедлива България. Трябва да направим реформи от бизнес средата до енергетиката, нова рамка за образованието и други. Има 36 заложени реформи“, обясни Пеканов.

На въпрос в кои от тях се наблюдава напредък, и в кои – изоставане, вицепремиерът не даде конкретен отговор. Той каза, че за него най-важни са науката и образованието, защото „това е бъдещето“.

„В плана има много проекти, но опитваме да ги надградим – например по темата цифровизация, дигитализация за образованието. В сферата на икономиката има няколко проекта – един от тях е за икономическа трансформация. Трябва да таргетираме фирмите, които имат най-голяма нужда от средства, и да сложим един инструмент, в който да не залагаме парите само като грантове, а да има и възможност за заеми“, обясни Пеканов.

Той не отговори дали има ясен срок кога планът трябва да бъде входиран в ЕК. „Надяваме се в нашия мандат да успеем да го подадем. Заварих едно голямо домашно. Зависи как ще балансираме и как ще го надградим най-бързо. Когато е одобрен, има възможност да получим 13% от средствата още тази година. Това са 13% от 12,6 млрд. лв., но не по всички сфери ще има средства“, каза Пеканов.

Това означава, че ако България подаде документа и той бъде одобрен, страната ни може да получи около 1,64 млн. лв. през 2021 г.

Пеканов каза, че туристическият сектор и здравеопазването имат много голяма нужда от средства от Европа и заяви, че в проекта може да бъде заложена спешна медицинска помощ по въздух – тема, която е обсъждана от години, но по нея няма развитие. България е единствената страна в ЕС без медицински хеликоптер и може да остане без такава машина чак до 2023 г., тъй като тогава е крайният срок за изпълнение на поръчката за една въздушна линейка, заложена от предишното правителство.

Планината взима жертви, а държавата чака: България може да остане без медицински хеликоптер до 2023

Пеканов заяви, че ако политическата криза не прерасне в икономическа, България няма да закъснее да влезе в Еврозоната.

„За мен е важно да върнем държавността, институциите да действат по-добре. От опит знам, че в другите страни в Европа са много по-добри“, каза той.

Пеканов беше част от стратегическия съвет към президента от март 2019 г. и го съветваше по икономически и финансови въпроси. Не отговори категорично дали ще остане в политиката, а каза, че първо ще завърши дисертацията си във Виена.


Новият служебен кабинет: Двамата от Харвард и петимата от "запаса"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед