Съдът връща делото за убийството на студента Михаил Стоянов, убит преди 15 години заради хомофобия Снимка: © Getty Images

Висшият касационен съд (ВКС) възобновява дело, приключило през 2018 г., относо убийството на 25-годишния студент Михаил Стоянов в Борисовата градина. Това става ясно от прессъобщение на съдебния орган.

Стоянов е убит през 2008 г. в столичния парк по хомофобски подбуди от група мъже, които признават, че са "прочиствали" парка от гей мъже. Извършителите на деянието - Александър Георгиев и Радослав Кирчев, които по това време са още ученици, са задържани и осъдени. През 2018 г. съдът постанови 10 години лишаване от свобода за Георгиев и 4 години и 6 месеца наказание за Кирчев.

Съдебният процес стигна и до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), тъй като майката на Стоянов осъди България заради липсващото по това време законодателство за по-строго наказание за престъпленията от омраза, извършвани по хомофобски подбуди.

Делото сега отново ще бъде разгледано, след като в края на юли депутатите измениха Наказателния кодекс (НК) и го допълниха с поправки, съгласно които законът вече предвижда по-тежки наказания за престъпления от омраза, извършени на основа сексуална ориентация.

От прессъобщението на ВКС става ясно, че делото е образувано по искане на главния прокурор въз основа на решението на ЕСПЧ по делото "Стоянова с/у България". Според съда в Страсбург българските власти не са реагирали по подходящ начин на хомофобските мотиви за смъртоносното нападение срещу Стоянов.

В мотивите на ВКС се казва, че новият състав на съда трябва в пределите на своите правомощия да констатира изрично и извърши надлежна оценка на тежестта на специфичните дискриминационни мотиви за извършване на престъплението, както и на значението им за определяне на наказанията на двете осъдени лица.

Съгласно новите изменения в Наказателния кодекс убийствата, извършени по подбуди, свързани със сексуалната ориентация на потърпевшия, се наказват с по-тежки присъди.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024