Владимир Карамазов: Човек трябва много да внимава да не стане посланик на лошия вкус

Той е приключенец по душа и по професия, въпреки че вие може би го познавате като актьор, в последните години и като фотограф.

Владимир Карамазов е способен да пропътува километри за представление на Джеръми Айрънс и след това да го изчака, за да обменят няколко думи. За него "Сървайвър" не е просто ангажимент, а истинско удоволствие.

Всички, които са го гледали в “Опашката” с режисьор Явор Гърдев по текст на Захари Карабашлиев в плевенския театър, казват, че прави невероятна роля. За съжаление, ние все още не сме имали това удоволствие. След като той може да гони Джеръми Айрънс из Обединеното кралство обаче, защо ние да не можем да отидем до Плевен?

Отскоро Владо Карамазов е посланик на часовниците Huawei Watch GT 3. Вместо да участва в общата фотосесия, Карамазов сам режисира една от визиите за кампанията (снимката горе). Ако следите Instagram-профила му, ще видите, че тя носи драматизма на неговия стил. Все пак ако не обичаш драмата, не си избираш творчески псевдоним по Достоевски, нали?

Защо си партнираш с часовник и въобще точен човек ли си?

По принцип съм точен човек. Напоследък ми бягат някакви 15 минути,.. но имам много сериозни примери за хора, които са истински зле с времето и това ме докарва до агресия, така че никога няма да заприличам на тях. 15 минути е тоталният максимум, който си позволявам. (В интерес на истината трябва да отбележим, че Владо Карамазов цепи секундата за нашата среща.)

По-скоро обаче съм човек, който харесва да има някой, който да го контролира и дисциплинира. И затова този часовник ме привлича - а не защото показва часа.

А ти ще го слушаш ли?

Да, аз съм изпълнителен и ще го слушам. Забравям много неща, които са полезни за здравето ми - например да пия вода. Когато снимахме "Сървайвър", пиех по 8 литра вода на ден, а сега не се сещам.

Мисля, че този часовник ще ми е много полезен, докато пътувам. Обикновено се потапям толкова дълбоко в новата среда и ми е истински интересно, че тотално изключвам и забравям кое време е, ял ли съм, спал ли съм... Ето например утре ще си го взема за пътуването в Родопите.

Защо постоянно се връщаш там? Какво толкова има в Родопите?

Там има много изоставени села, което е моята тема. Тях искам да снимам.

А знаеш ли къде отиваш?

Не, просто тръгвам. В главата си имам идеи, теми и хора, които харесвам - но те са виртуални - или са образи от пиеси, от романи, или нещо, което съм видял някога някъде. Тръгвам да ги търся. Много често удрям на камък, но когато ги намеря, става лудница.

Успяваш ли да откриеш това, което си представяш?

Да, аз наистина успявам. Успях да намеря един човек в село Загражден - аз просто минавах от там, но ме срещнаха хора, които ме познаха и ме поканиха да пием кафе, но бяха поканили един приятел. Обръщам се към него и десятка!

Казвам му: “Това не е истина, човек, търсих те една година! Сега ще те снимам!”

“Снимай ме”, отговаря той и като се започна с едни фотосесии... Човекът се оказа много симпатичен, въобще не се притесняваше, станахме си приятели и ще ме води по разни места, които дори не ги знам. Оказа се, че е живял дълго време в чужбина. Свръхинтелигентен е. Първото нещо, което ми направи много добро впечатление, беше, че се е ваксинирал първи в селото.

Тука при селяндурите се ваксинирах първи, да им покажа, че няма да умра.” И наистина е успял и ги е накарал възрастните хора да се ваксинират.

Този човек изглежда много автентично, като го видях. Ремонтираше кола и целите му ръце бяха супер мръсни - истински родопчанин. Абсолютно, това е Фьодор Карамазов - бащата.

Значи ти гледаш на тези хора като на герои от театрална постановка и търсиш кой да ти изиграе ролята?

Да, точно, но това не са хора от актьорските среди, а обикновени хора, които да станат главни герои. Имам например един Жорката - той е бивша барета - с него спечелих 3 международни конкурса.

Той е каскадьор и аз го знам от киното, но моят герой няма нищо общо с това. Аз си го намерих и с него също станахме много близки приятели. Той единственият човек, на когото мога да му се обадя, когато измисля нещо, и той да ми е “под ръка”, така да се каже.

Всички останали образи ги търся по нещо, което имам главата си, което е много трудно и изнервящо.

За Huawei каква тема имаш в главата си да снимаш?

Хора ще са.

Понеже каза, че хората в Родопите те разпознават, като какъв те разпознават?

Все по-често и като фотограф. Знаеш ли защо? Защото тук всичко е много размито като информационни канали, случват ни се е и много неща, докато там, те си знаят Facebook и телевизията и нищо не може да им избяга. Питат ме много и за “Сървайвър”, “Дяволското гърло”, но ги разочаровам малко със сериала, защото той ще бъде във Велико Търново - няма да бъде при тях в Родопите. Сега през 2022 ще се изявявам като актьор - ще снимаме. Ето нов сезон на “Дяволското гърло”, “Сърайвър” може би още един.

Кажи честно - харесва ли ти да водиш “Сървайвър”, да пътуваш на места, където пиеш по 8 литра вода на ден?

Шегуваш ли се?! Много ми харесва!

А снимаш ли?

Завлякох цялата техника в един пикап Пеликан с все дронове и камери. 7 часа снимаме “Сървайвър”, а в останалите 5 обикалях с едно моторче из селата. Имам много снимки. Един от операторите там беше жесток - целият в татуировки като наркобоса на Азия, но го беше срам да го снимам.

Исках да го заведа в едно село, да облече риза и да е с пистолет като гангстер, но го хвана срам. Но направих една снимка, в която има част от ръката на Рей и която стана ключова визия за играта.

Сега като трябва да напишеш "Владо Карамазов, две точки..." - какво следва? Актьор или фотограф?

Актьор съм си. Сега има хора, които ме търсят да им правя фотосесии. Дори братовчедка ми ми се сърди, защото не съм ѝ снимал детето. А аз просто не снимам така.

Миналата години влезе в новините и с едно дарение, което направи в подкрепа на Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев” - дари 75 000 лв., приходи от първата ти самостоятелна фотографска изложба, която беше организирана в Деня на детето в болницата. Разкажи малко?

Това беше по идея на Боби - д-р Благомир Здравков, който е един от най-добрите детски анестезиолози в България. Когато идеята се зароди, той още не беше станал директор на болницата. (Бел. р. Д-р Здравков е част от лекарския екип в „Сървайвър“ в Камбоджа, той е и сред първите консултанти на сериала „Откраднат живот“).

След това дойде пандемията, Здравков стана директор на педиатрията и каза "В тази болница няма нищо". Обсъдихме какво най-много трябва - а именно оборудване за спешни случаи и за транспортиране на деца. Така решихме да направим нашата инициатива, Евтим Милошев помогна с разходите за принтовете.

По едно време аз се изплаших, че всичко може да се окаже провал и никой да не купи нищо. БНТ и бТВ обаче веднага ни подкрепиха, отразиха кампанията и тя стана тотален бум, принтовете свършиха за нула време.

Сега и други хора виждам, че правят подобни неща. В България е така - като се види, че една идея е успешня, всички започват да я повтарят.

Има едно нещо, от което мен лично много ме е страх, и то е човек да не стане посланик на лошия вкус. И понеже съм мислил по въпроса, стигнах до извода, че това може да стане с хора, които не са преминали през сериозно обучение в дадената област. Каквото и да говорят за ВИТИЗ, ние сме програмирани, така че да не падаме под определено ниво.

Затова и започнах да се явявам по конкурси по фотография - защото исках да се уверя, че не насаждам лош вкус. Много е лесно да се подлъжеш особено ако имаш много последователи. Лесно е да се пуснеш по пистата на жестокия кич и да объркаш много млади хора. Не искам да правя това.

„Владо Карамазов е с часовник Huawei Watch GT 3, 46mm. Моделът работи до две седмици с едно зареждане на батерията. Смарт часовникът поддържа 10 000 персонализирани циферблати. Освен кислородна сатурация, пулс, ниво на стрес и различни параметри на качеството на съня, може да измерва и температурата на кожата ви. Разполага с точен GPS и проследява над 100 вида спортни активности“

Брат ти е главен сладкар на Уимбълдън, ти ходил ли си при него?

Не, не съм. Но и брат ми е много особен - за него тези неща са толкова “не кой знае какво”.

Дори като се снима с Том Круз, казва, че го е направил, защото го накарали. Но той гледа всичко от много професионална гледна точка. Във VIP-а на Уимбълдън има само три сладкиша и така е от години. На него обаче му се вижда скучно да прави три сладкиша - въпреки че преди са ги поръчвали от някъде, а сега той ги приготвя. Въобще не се впечатлява от срещи с известни хора - нищо не ми разказва и за Кейт Мидълтън, която беше влязла да прави сладки в кухнята на Уимбълдън, дори и кралицата е виждал - нея обаче по-отдалече, но ми каза: “Нищо кой знае колко интересно”.

Шеф Иван Александров: Главният сладкар на звездите в Уимбълдън

В последните една-две години не ходих при брат ми, но вероятно ще отида тази година. Лондон е жестока дестинация за стрийт фотография. Там може да намериш страхотно място, в което пада жестока светлина и тъй като има всякакъв народ, ти си знаеш, че заставаш на това място и все ще мине готиният човек. Докато тук такова нещо не може да стане. Там всеки втори е добре облечен, ти просто заставаш на много як кадър чакаш половин час и минава точният човек.

Планът ти за 2022 извън телевизионните продукции?

Може би една постановка в София, но още е рано за нея. Ще се опитам и да направя още една крачка във фотографията по-напред.

Но не изложба?

Не изложба, не. Сега ми подариха една интересна история в Стара Загора, в едно село, и ако тя стане интересна, мога да направя изложба от нея.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024