Владимир Малинов спира разширяването на Чирен заради проверката на европейската прокуратура Снимка: © Screenshot

Разширяването на газохранилището в Чирен временно се спира, докато тече проверката Европейската прокуратура в "Булгартрансгаз". Това съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той потвърди, че разследването е заради проекта за разширяване на газохранилището и обществената поръчка по него. Дейностите са съфинансирани с европейски средства.

Прокурорите от екипа на Лаура Кьовеши разследват сигнал за подмяна на подизпълнители и на сондажи, подаден още през февруари, стана ясно още от думите на Малинов. Във въпросния сигнал е посочено и съмнително изтласкване на първоначалния победител в конкурса и завишаването на стойността на договора за разширяването на газохранилището "Чирен".

Първоначалният победител в обществената поръчка беше консорциумът Д33Д “Чирен Дрилинг 2022”, но впоследствие работата беше възложена от "Булгартрансгаз" на обединение от “Главболгарстрой” и “Газ Проджект Девелопмънт”. Цената на разширението според документите беше 221 221 200 лева без ДДС. Около 80 млн. евро е европейското финансиране.

Сигналът е подаден от Българския енергиен и минен форум. В него енергийни експерти, сред които Христо Казанджиев, предупреждават, че разширяването на газохранилището в крайна сметка е възложено на компании, които нямат експертиза в сондажи за нефт и природен газ, особено при съществуващите условия в Чирен.

Твърди се още, че след смяна на подизпълнителите и на техническия проект заплашва да компрометира сигурността на газохранилището.

Малинов твърди, че сигналът е базиран на заключения от вътрешен одитен доклад в "Булгартрансгаз", който е възложен от самия него, докато е начело на оператора.

Сегашният служебен министър на енергетиката ръководи "Булгартрансгаз" по времето, когато е избиран, а впоследствие променен победителят в търга за ключовото разширяване на Чирен. По думите му обществената поръчка вече е проверявана от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и тя не е открила нарушения.

Малинов дори намекна "че някой се опитва да попречи на диверсификацията на газовите доставки на България и региона". Той отказа да назове кого визира с думите: "Сами можете да се досетите кой, предвид геополитическата обстановка".

Разширяването на капацитета на газохранилището в Чирен е ключово за осигуряването на алтернатива на руските газови доставки, тъй като по този начин ще има възможност за съхранение на втеченен газ.

Макар проектът да е важен за целия регион, Малинов съобщи, че ще разпореди временното му спиране, докато не приключи проверката на европейската прокуратура.

Той даде заявка, че ако бъде поканен от служебния премиер Горица Грънчарова-Кожарева да остане министър на енергетиката, ще го направи, за да "довърши въпросите", който са останали от последните четири месеца. Малинов допълни, че не са извършвани строителни дейности по разширяването на Чирен, нито са правени плащания.

По думите му е направено авансово плащане, което е "обезпечено на 100%", но не си спомни размера му. Обеща да предостави тази инфомация писмено.

Мартин Владимиров: "Газпром" използва влиянието си в България, за да саботира разширяването на Чирен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Магистратите казват, че съдът не може да се занимава с възникнали между двамата представляващи ДПС спорове, при положение, че те разполагат с еднакви и равни права.

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024