Владислав Горанов се завърна изненадващо на среща на ГЕРБ, нарекоха го "финансовия министър" Снимка: © Министерство на финансите

Бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов се завърна изненадващо в публичното пространство на пресконференция на партията и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), на която представи финансовите приоритети на управляващата партия преди парламентарните избори на 4 април.

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Горанов в средата на миналата година, тъй като протестиращите срещу властта обвиниха ГЕРБ, че имат трима министри, близки до ДПС. Бившият финансов министър бе определен за един от тях, а след като напусна властта, създаде консултантска фирма.

Той не попадна в листите на управляващата партия за предстоящите избори, за разлика от настоящия финансов министър Кирил Ананиев. Ананиев не присъстваше на пресконференцията на 8 март.

Днес президентът на КНСБ Пламен Димитров, който обяви, че сутринта е имал и среща с премиера Бойко Борисов по обсъжданите теми, нарече Горанов „финансовия министър“, предаде „Дневник“.

Горанов беше в компанията на вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Деница Сачева, транспортния министър Росен Желязков и на икономиката - Лъчезар Борисов.

От ГЕРБ обявиха, че няма да има промени в данъчното облагане, предвижда се въвеждане на еврото от 2024 г., минимална работна заплата 500 евро в края на мандата (2025 г.) и средна на стойност 1000 евро, или 2000 лв.

„За нас сегашният модел на данъчна система се е доказал като работещ и, особено в периода на икономическите последствия от пандемията, не смятаме, че в следващите няколко години трябва да се правят съществени изменения в данъчната политика и категорично ще отстояваме запазването на сегашните нива на данъци“, каза Горанов, цитиран от „Сега“.

„Иначе това, което виждаме в следващите няколко години при едно стабилно управление, е допълнително приобщаване към най-близкия кръг на интеграция. Не успя да хване много публичност, но миналото лято, освен протестите, имаше една изключително голяма евроинтеграционна победа за българско общество – присъединяването към ERM като последното условие към присъединяване към еврозоната. Затова голяма част от числата, които ще видите в нашата програма, са посочени в общата европейска валута“, добави той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024