Снимка: © Министерство на финансите

Бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов се завърна изненадващо в публичното пространство на пресконференция на партията и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), на която представи финансовите приоритети на управляващата партия преди парламентарните избори на 4 април.

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Горанов в средата на миналата година, тъй като протестиращите срещу властта обвиниха ГЕРБ, че имат трима министри, близки до ДПС. Бившият финансов министър бе определен за един от тях, а след като напусна властта, създаде консултантска фирма.

Той не попадна в листите на управляващата партия за предстоящите избори, за разлика от настоящия финансов министър Кирил Ананиев. Ананиев не присъстваше на пресконференцията на 8 март.

Днес президентът на КНСБ Пламен Димитров, който обяви, че сутринта е имал и среща с премиера Бойко Борисов по обсъжданите теми, нарече Горанов „финансовия министър“, предаде „Дневник“.

Горанов беше в компанията на вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Деница Сачева, транспортния министър Росен Желязков и на икономиката - Лъчезар Борисов.

От ГЕРБ обявиха, че няма да има промени в данъчното облагане, предвижда се въвеждане на еврото от 2024 г., минимална работна заплата 500 евро в края на мандата (2025 г.) и средна на стойност 1000 евро, или 2000 лв.

„За нас сегашният модел на данъчна система се е доказал като работещ и, особено в периода на икономическите последствия от пандемията, не смятаме, че в следващите няколко години трябва да се правят съществени изменения в данъчната политика и категорично ще отстояваме запазването на сегашните нива на данъци“, каза Горанов, цитиран от „Сега“.

„Иначе това, което виждаме в следващите няколко години при едно стабилно управление, е допълнително приобщаване към най-близкия кръг на интеграция. Не успя да хване много публичност, но миналото лято, освен протестите, имаше една изключително голяма евроинтеграционна победа за българско общество – присъединяването към ERM като последното условие към присъединяване към еврозоната. Затова голяма част от числата, които ще видите в нашата програма, са посочени в общата европейска валута“, добави той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина