Снимка: © Getty Images

Управляващите в Бразилия премахнаха данните за заболяемостта от Covid-19 от последните месеци, изтривайки ги от официалния сайт на правителството.

Това се случва в критичен за южноамериканската страна момент от кризата, когато общият брой на случаите достигна над 676 хиляди, повече от 36 000 са починали, а президентът Жаир Болсонаро e остро критикуван за подхода си при борбата с Covid-19.

Здравното министерство съобщи, че отсега нататък ще съобщава броя на новите случаи и броя на жертвите за изминалите 24 часа, като няма да предоставя информация за общите цифри, както правят почти всички страни.

Аргументът на президента Болсонаро е, че кумулативните данни "не отразяват настоящата ситуация". Бразилия обаче е втората най-засегната страна в света – след САЩ, що се отнася до броя на заразените, а по брой на жертвите вследствие на новия коронавирус е трета.

Жаир, който бе издигнат за президент от социал-либералната партия, но по-късно създаде новата АЛИАНСА, отрича всички мерки, предложени от СЗО. Той вече месеци наред настоява ограниченията да бъдат премахнати и да се стигне до съживяване на икономиката. Дори се включи в протестите за този ход, игнорирайки мерките за социална дистанция.

Какво казват здравните власти в страната?

В събота здравното министерство премахна пълните данни за заболяемостта в Бразилия от официалния си сайт. Властите обявиха 27 075 нови случая и 904 жертви за изминалите 24 часа, както и 10 209 излекувани.

Болсонаро публикува пост в Twitter, твърдейки, че данните не отговарят на цялостната картина, но не обясни защо информацията бе премахната. Каза само, че се вземат допълнителни мерки, за „да се подобри докладването на броя на новите заразени“.

Решението му е критикувано от журналисти и членове на Конгреса. Премахването на данните се случва в момент, в който Бразилия отчете повече от 1000 починали в четири последователни дни.

Каква е ситуацията в Бразилия?

Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция е по-малък само от този на САЩ, а здравните експерти твърдят, че заболяването ще продължи да се разпространява още повече. Те казват, че заразата все още е далеч от своя пик – остават ѝ няколко седмици.

Миналата седмица страната мина по брой жертви Италия, а Болсонаро продължава да подценява рисковете от заразата. Още преди месеци той я нарече „лека настинка“ и сподели, че може и да е прекарал Covid-19.

В края на март президентът се обърна към нацията и изказа тезата си против карантината и ограниченията за пътуване, наложени от повечето губернатори, призовавайки бразилците да се върнат в училищата и на работа. Призова губернатори и кметове да отменят затегнатите мерки и ги нарече „военна политика“. Според него истерията около коронавируса е „медийна фантазия“ и „трик", а медиите разпространяват „чувство на страх“.

Двама здравни министри напуснаха поста си, откакто пандемията започна, тъй като не бяха съгласни с действията на Болсонаро, пише BBC.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков