Властите в Бразилия скриха от обществото общите данни за пандемията Снимка: © Getty Images

Управляващите в Бразилия премахнаха данните за заболяемостта от Covid-19 от последните месеци, изтривайки ги от официалния сайт на правителството.

Това се случва в критичен за южноамериканската страна момент от кризата, когато общият брой на случаите достигна над 676 хиляди, повече от 36 000 са починали, а президентът Жаир Болсонаро e остро критикуван за подхода си при борбата с Covid-19.

Здравното министерство съобщи, че отсега нататък ще съобщава броя на новите случаи и броя на жертвите за изминалите 24 часа, като няма да предоставя информация за общите цифри, както правят почти всички страни.

Аргументът на президента Болсонаро е, че кумулативните данни "не отразяват настоящата ситуация". Бразилия обаче е втората най-засегната страна в света – след САЩ, що се отнася до броя на заразените, а по брой на жертвите вследствие на новия коронавирус е трета.

Жаир, който бе издигнат за президент от социал-либералната партия, но по-късно създаде новата АЛИАНСА, отрича всички мерки, предложени от СЗО. Той вече месеци наред настоява ограниченията да бъдат премахнати и да се стигне до съживяване на икономиката. Дори се включи в протестите за този ход, игнорирайки мерките за социална дистанция.

Какво казват здравните власти в страната?

В събота здравното министерство премахна пълните данни за заболяемостта в Бразилия от официалния си сайт. Властите обявиха 27 075 нови случая и 904 жертви за изминалите 24 часа, както и 10 209 излекувани.

Болсонаро публикува пост в Twitter, твърдейки, че данните не отговарят на цялостната картина, но не обясни защо информацията бе премахната. Каза само, че се вземат допълнителни мерки, за „да се подобри докладването на броя на новите заразени“.

Решението му е критикувано от журналисти и членове на Конгреса. Премахването на данните се случва в момент, в който Бразилия отчете повече от 1000 починали в четири последователни дни.

Каква е ситуацията в Бразилия?

Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция е по-малък само от този на САЩ, а здравните експерти твърдят, че заболяването ще продължи да се разпространява още повече. Те казват, че заразата все още е далеч от своя пик – остават ѝ няколко седмици.

Миналата седмица страната мина по брой жертви Италия, а Болсонаро продължава да подценява рисковете от заразата. Още преди месеци той я нарече „лека настинка“ и сподели, че може и да е прекарал Covid-19.

В края на март президентът се обърна към нацията и изказа тезата си против карантината и ограниченията за пътуване, наложени от повечето губернатори, призовавайки бразилците да се върнат в училищата и на работа. Призова губернатори и кметове да отменят затегнатите мерки и ги нарече „военна политика“. Според него истерията около коронавируса е „медийна фантазия“ и „трик", а медиите разпространяват „чувство на страх“.

Двама здравни министри напуснаха поста си, откакто пандемията започна, тъй като не бяха съгласни с действията на Болсонаро, пише BBC.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024