Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена) Снимка: © Getty Images

Складове за фойерверки край Елин Пелин горят. Властите започват евакуация на хората, които живеят в крайните къщи на Елин Пелин в посока Нови хан.

Към момента има информация за двама пострадали - мъж и жена, които са с трета степен на изгаряне. Състоянието им е животозастрашаващо, уведомиха от Спешна помощ. Те са транспортирани в "Пирогов". (бел. р. мъжът почина от раните си ден по-късно).

Съобщава се и за други двама ранени. От полицията предполагат, че може да има още служители на фирмата в складовете, но засега не могат да го потвърдят. Единият от тях е 22-годишният син на собственика.

Сигналът е пададен в 18:35 часа. Медиците и пожарникарите са възпрепятствани да стигнат до мястото на инцидента, тъй като гърмежите от фойерверките продължават дълго време. Хеликоптерите също не могат да прелетят.

На мястото има мобилна лаборатория, която да измери вредните вещества във въздуха. От здравното министерство посъветваха хората да дишат през кърпи и да затворят прозорците си.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пристигна вечерта на място, откъдето заяви, че информацията към момента е оскъдна.

По думите му има шест склада, които са пълни с пиротехнически изделия, но не се знае колко от тях горят.

2 тона тротилов еквивалент е количеството в склада, по данни на собственика, с когото представители на МВР са разговаряли.

На брифинг пред медии служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че идват брониран джип и две "котки" на армията, за да влязат в складовете.

Той призова хората да не изпадат в паника, но уточни, че тези, които се чувстват застрашени, могат да напуснат. Докато министър-председателят говореше пред репортери обаче телефони в района на Елин Пелин получиха предупреждение за опасност от системата BG-Alert. Всички жители на Гара Елин Пелин са получили съобщение да се евакуират.

По сведения на очевидец на място отломка от пожара се е прехвърлила и върху покрив на склад на хранителната верига "Фантастико", който се намира на 600 м. отстояние.

Жители на Елин Пелин съобщават за нанесени имуществени щети вследствие на втори взрив - има къщи с паднали тавани и счупени стъкла. Евакуирани са около 150 души.

Системата BG Alert се задейства и по-рано - на хората в района беше разпратено съобщение за инцидента. То обаче беше получено около час след първия сигнал за взривовете.

По разпореждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София, поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин.

Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Движението на влакове в района на гара Елин Пелин е преустановено, за да се избегне риск от прехвърчане на искри от контактната мрежа.

От фирмата собственик на горящия склад не знаят какво е предизвикало взривовете


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024