Властта в Русия съветва бизнеса: Купете си сами противовъздушна отбрана Снимка: © Getty Images

Руските компании трябва самостоятелно да купят системи за противовъздушна отбрана за защита от украински дронове, тъй като Министерството на отбраната на Руската федерация е фокусирано върху покриването на важни държавни и военни обекти. А инвестициите от страна на компаниите щели да повишат общото ниво на сигурност.

Съветът дойде от председателя на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов в пропагандно телевизионно интервю, а думите му са цитирани от The Moscow Times.

„Има доста евтини средства за борба с безпилотните летателни апарати, които всяка уважаваща себе си корпорация може да закупи и достави на своите обекти“, обясни депутатът.

Думите на високопоставения депутат от Държавната дума идват, след като на 27 и 28 февруари безпилотни летателни апарати паднаха в няколко региона на Русия - Краснодарски край, Адигея, Белгородска, Брянска, Московска област. Местните власти и Министерството на отбраната в Москва приписват тези инциденти на украинските военни. Украйна се разграничава, а и се появиха свидетелства, че не става дума за външни, а за вътрешни атаки на партизански организации, които са против действията на Кремъл.

Картаполов - на свой ред, твърди в пропагандното предаване, че въоръжените сили на Украйна и НАТО приблизително знаят местоположението на руските системи за противовъздушна отбрана, което означава, че „е напълно възможно да се пусне дрон по маршрута, така че той да премине не само заобикаляйки терена, но и заобикаляйки същия райони за противовъздушна отбрана“.

Според парламентариста, като се има предвид размерът на страната, „винаги ще има вратичка“, през която ударен дрон може да лети до територията на Руската федерация, така че самостоятелните покупки на ПВО от бизнеса ще допринесат за общата сигурност, ще защитава резервоарни паркове, газоразпределителни станции, електроцентрали, мостове, надлези и растения. Системите за противовъздушна отбрана ще бъдат полезни и след войната - "за противодействие на терористите", добави Картаполов, цитиран от "Медуза".

"Съветът" към руския бизнес идва на фона на друг акт на Кремъл, с който на практика държавата влиза във военновременен икономически режим. Президентът Владимир Путин обяви санкции срещу компании, които не изпълняват съвестно и навреме държавни поръчки, без значение какви са причините за евентуални забавяния.

Преди ден олигархът в изгнание Михаил Ходорковски заяви, че Русия ще остане без пари през 2024 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024