ЕС ще наложи огромни мита за внос на руско зърно Снимка: © Getty Images

Драстично увеличение на митата върху вноса на зърно и зърнени култури от Русия вместо налагане на директни санкции предлага Европейската комисия в опит да ограничи влиянието на Москва да използва износа на определени храни като геополитически инструмент.

Предложението предвижда пшеница, царевица, слънчоглед и други зърнени култури и техните производни продукти, произведени от Русия и Беларус, да се облагат с мито от 95 евро за тон или с 50% - според стойността на сделката.

Очакванията са това до доведе до сериозно повишение на цените на тези продукти, а оттам да намалее и търсенето.

"На практика обмитяването в този случай ще постигне същия резултат на вътрешния пазар на ЕС, какъвто биха постигнали санкциите: ще бъде ограничен достъпът до европейските пазари на руско зърно и ще се намалят приходите на Русия. Митата ще се толкова високи, че на практика ще сложат край на вноса на руска продукция в ЕС," се посочва в мотивите на Европейската комисия.

В съобщението се уточнява, че Русия и Беларус ще останат и без достъп до преференциалните квоти на Световната търговска организация, както и че предложените мерки не се отнасят до трети страни.

Какво цели ЕС с по-високите мита?

  • да стабилизира собствения си пазар и да неутрализира опитите на Русия да използва ролята си на основен износител на зърно за политически цели;
  • да спре руския износ на продукти, произведени в Украйна или в незаконно анексирани и окупирани украински територии;
  • да попречи на Русия да използва приходите си от износа към ЕС, за да финансира война в Украйна;

"Тъй за миналата година Русия е изнесла зърно, зърнени храни, маслодайни семена и производни продукти за около 1,3 млрд. Евро в ЕС, новите мита ще окажат сериозно влияние както върху руската икономика, така и върху руската военна машина," казват още от Европейската комисия.

За разлика от други санкции увеличените мита ще позволяват свободната продажба и покупка на руско зърно, съхраняването му в складове на територията на ЕС, както и транспортирането му с плавателни съдове на ЕС.

Руският износ на зърно, зърнени храни е семена за ЕС миналата година е възлизал на 4,2 млн. тона, а този от Беларус - на 610 хил. тона. Очакванията са въвеждането на по-високите мита да ограничи чувствително тези количества.

Ако се появи дефицит, той ще бъде компенсиран със зърно, произведено в рамките на ЕС, което ще подпомогне и европейските фермери.

Русия би могла да предприеме ответни мерки, но тя вече забрани вноса на повечето хранителни продукти от ЕС, а и повечето европейски компании от този сектор напуснаха страната, след като Путин нападна Украйна.

Следващата стъпка за налагане на високи мита на руското и беларуско зърно е предложението дна ЕК да бъде одобрено от лидерите на страните членки на ЕС, след което да влезе в сила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024