Партия ВМРО е подала жалба пред ВАС срещу регистрацията на кандидата за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе в двойка с Лозан Панов. 

Причината: според ВМРО има данни, че Касимова не отговаря на изискването за президентските избори да е живяла в България през последните пет години. 

В съобщението се цитират "няколко интервюта на въпросната госпожа", в които тя е казала "с патос и без съжаление", че от 2015 г. не живее в страната. 

"Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като 1/3, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от върховния закон", твърдят от ВМРО. 

Мария Касимова-Моасе беше издигната заедно с председателя на ВКС Лозан Панов от инициативен комитет, организиран от сдружението "Правосъдие за всеки". Тя е работила дълги години като журналист и колумнист в множество български медии, автор е и на три книги. 

В интервютата си по повод номинацията тя посочва, че няма чуждо гражданство и не е била емигрант, въпреки че със съпруга ѝ – бившия френски журналист Стефан Моасе – са живели на остров Менорка и във Франция: „Тук са децата ми, малкото ми останали роднини, тук плащам осигуровките си. Не съм изпускала нищо от обществения, културния и политическия живот“. 

От ВМРО обаче смятат, че има данни за "извършено деяние, което изпълнява престъпния състав на чл. 313 от НК" (документ с невярно съдържание) и че тя "следва да бъде подведена под наказателна отговорност". 

Атаката пред съда беше обявена в деня, в който Специализираната прокуратура обяви, че прави проверка срещу Кирил Петков по сходен казус - този път във връзка с декларацията му за гражданство при назначението за служебен министър на икономиката. 

Спецпрокуратурата се намеси в казуса с гражданството на Кирил Петков (обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон