ВМРО атакува кандидатурата на Мария Касимова пред съда

Партия ВМРО е подала жалба пред ВАС срещу регистрацията на кандидата за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе в двойка с Лозан Панов.

Причината: според ВМРО има данни, че Касимова не отговаря на изискването за президентските избори да е живяла в България през последните пет години.

В съобщението се цитират "няколко интервюта на въпросната госпожа", в които тя е казала "с патос и без съжаление", че от 2015 г. не живее в страната.

"Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като 1/3, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от върховния закон", твърдят от ВМРО.

Мария Касимова-Моасе беше издигната заедно с председателя на ВКС Лозан Панов от инициативен комитет, организиран от сдружението "Правосъдие за всеки". Тя е работила дълги години като журналист и колумнист в множество български медии, автор е и на три книги.

В интервютата си по повод номинацията тя посочва, че няма чуждо гражданство и не е била емигрант, въпреки че със съпруга ѝ – бившия френски журналист Стефан Моасе – са живели на остров Менорка и във Франция: „Тук са децата ми, малкото ми останали роднини, тук плащам осигуровките си. Не съм изпускала нищо от обществения, културния и политическия живот“.

От ВМРО обаче смятат, че има данни за "извършено деяние, което изпълнява престъпния състав на чл. 313 от НК" (документ с невярно съдържание) и че тя "следва да бъде подведена под наказателна отговорност".

Атаката пред съда беше обявена в деня, в който Специализираната прокуратура обяви, че прави проверка срещу Кирил Петков по сходен казус - този път във връзка с декларацията му за гражданство при назначението за служебен министър на икономиката.

Спецпрокуратурата се намеси в казуса с гражданството на Кирил Петков (обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024