Партия ВМРО е подала жалба пред ВАС срещу регистрацията на кандидата за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе в двойка с Лозан Панов. 

Причината: според ВМРО има данни, че Касимова не отговаря на изискването за президентските избори да е живяла в България през последните пет години. 

В съобщението се цитират "няколко интервюта на въпросната госпожа", в които тя е казала "с патос и без съжаление", че от 2015 г. не живее в страната. 

"Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като 1/3, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от върховния закон", твърдят от ВМРО. 

Мария Касимова-Моасе беше издигната заедно с председателя на ВКС Лозан Панов от инициативен комитет, организиран от сдружението "Правосъдие за всеки". Тя е работила дълги години като журналист и колумнист в множество български медии, автор е и на три книги. 

В интервютата си по повод номинацията тя посочва, че няма чуждо гражданство и не е била емигрант, въпреки че със съпруга ѝ – бившия френски журналист Стефан Моасе – са живели на остров Менорка и във Франция: „Тук са децата ми, малкото ми останали роднини, тук плащам осигуровките си. Не съм изпускала нищо от обществения, културния и политическия живот“. 

От ВМРО обаче смятат, че има данни за "извършено деяние, което изпълнява престъпния състав на чл. 313 от НК" (документ с невярно съдържание) и че тя "следва да бъде подведена под наказателна отговорност". 

Атаката пред съда беше обявена в деня, в който Специализираната прокуратура обяви, че прави проверка срещу Кирил Петков по сходен казус - този път във връзка с декларацията му за гражданство при назначението за служебен министър на икономиката. 

Спецпрокуратурата се намеси в казуса с гражданството на Кирил Петков (обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"