Внезапно почина главният редактор на любимия вестник на Путин Снимка: © Screenshot "Комсомолская правда"

Главният редактор на прокремълския таблоид "Комсомолская правда" Владимир Сунгоркин е починал на 68-годишна възраст. Съобщението дойде чрез държавната информационна агенция "Интерфакс".

Версията е, че Сунгоркин, смятан за един от най-близките съюзници на президента Владимир Путин, е получил инсулт. Това се случва, докато е бил в командировка в Хабаровския край в Далечния изток на Русия:

"Владимир Николаевич почина. Имаше съмнения за инсулт. Той е бил в командировка в Хабаровския край. Сега организираме преместването му в Москва", казва Александър Гамов, колумнист на вестника.

Последва изявление от "Комсомолская правда" в Telegram, в което се казва, че Сунгоркин е "починал внезапно" по време на пътуване, за да "събере материали за книга за великия пионер на Далечния изток Владимир Арсениев" (последният е руски и съветски пътешественик, военен геогпаф, писател и изследовател на Далечния изток - б.р.). А в електронното издание на вестника се появи прощална статия от екипа.

Таблоидът е описван като "любимия вестник на Путин". Вестникът е основан през 1925 г. и е официален глас на Централния комитет на Комсомола - т.нар. комунистическата младежка лига. През последните години стриктно спазваше наратива, който идва от властта в Москва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков направи изявление за смъртта на Сунгоркин: "Това е голяма загуба. Тъжна новина. Ние го познавахме много добре". И допълни, че президентът Владимир Путин ще изпрати лично послание до семейството и приятелите на журналиста.

Сунгоркин е главен редактор и генерален директор на вестника от 1997 г. насам. Кариерата му започва в същия вестник през 1976 г. като репортер, но през 80-те години работи и за "Советская Россия".

През 2014 г. той е награден с орден "За заслуги към Отечеството" IV степен. Четири години по-късно властите го закичват и със званието "Заслужил журналист на Руската федерация".

Сунгоркин беше един от руснаците, попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Европейската комисия срещу Руската фередация и нейни граждани заради войната в Украйна. Причината е близостта му с Путин и Кремъл. В списъка фигурира като един от основните участници в дейностите за манипулиране на информацията и разпространение на пропаганда, които защитават т.нар. "специална военна операция" в Украйна и изкривяват фактите.

В документа на комисията се добавя: "Владимир Сунгоркин разпространява и легитимира агресивната антиукраинска и антизападна пропаганда на режима на Владимир Путин под прякото ръководство на Кремъл в една от най-популярните руски медии. Той е отговорен за подкрепата на действия и политики, които подкопават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024