Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън може все пак да се откаже от президентската надпревара при това още този уикенд. Това пише американското политическо издание "Axios", като цитира свои неназовани източници от Демократическата партия.

Те говорят за нарастващ натиск от страна на лидерите на партията в Конгреса и близки приятели от кръга на Байдън, които го съветват да се оттегли от изборите. Според източниците Байдън вече се е примирил с натиска и лошите социологически проучвания, които продължават да спъват кампанията му за преизбиране.

Негови съветници и приближени му казват, че оставането му в изборната битка може да доведе до победата на Доналд Тръмп, който би могъл да заличи всичко постигнато от администрацията на Байдън.

Призивите срещу Байдън са нараснали до огромни нива особено през последни няколко дни, пише "Axios". Вчерашното проучване на "Associated Press" показа, че почти две трети от демократите искат Байдън да се оттегли от кампанията.

В отделен материал CNN съобщава, че бившата председателка на Камарата на представителите и дългогодишен поддръжник на Байдън - Нанси Пелоси, е разговаряла лично с президента, за да му каже, че той най-вероятно ще загуби.

В телефонен разговор Пелоси е посочила пред държавния лидер явното изоставяне на Байдън в социологическите проучвания и е изразила притеснения, че загубата на президентските избори може да унищожи шансовете на демократите да си върнат контрола над Камарата на представителите в следващи избори.

Като бивш говорител на Камарата на представителите, гласът на Пелоси продължава да има значително влияние сред демократите. Още след първия телевизионен дебат Пелоси определи като законно да се поставя под въпрос пригодността на 81-годишния президент.

В скорошно интервю за MSNBC тя даде крачка назад и подчерта, че оставането в надпреварата зависи изцяло от Байдън.

"Всички го насърчаваме да вземе това решение, защото времето изтича", каза Пелоси.

Досега Байдън е отхвърлял всички призиви на своите съпартийци и даде да се разбере, че няма намерение да се отказва от битката за Белия дом.

Джо Байдън е дал положителна проба за Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024