Джо Байдън е дал положителна проба за Covid-19 Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън е дал положителна проба за Covid-19 и има леки симптоми. Това става ясно от съобщение на Белия дом.

Карин Жан-Пиер, неговият прессекретар, припомни, че той е ваксиниран. По думите ѝ президентът планира да се изолира в дома си в Делауеър, докато изпълнява "всичките си задължения в пълен обем".

В сряда 81-годишният Байдън посети поддръжници в Лас Вегас и говори на събитие. По-късно през нощта обаче той отмени предизборна реч пред UnidosUS, организация за граждански права на латиноамериканците.

Байдън използва социалната платформа X, за да благодари на всички за "добрите пожелания" и заяви, че докато се възстановява, ще "работи, за да свърши работата си за американския народ".

Заразяването му идва в момент, когато президентът на САЩ е изправен пред нарастващ натиск да се оттегли от битката за Белия дом заради възрастта и психическото си състояние.

В сряда Адам Шиф, влиятелният американски представител от Калифорния, заяви публично, че Байдън трябва да се откаже от президентската надпревара.

Часове по-късно ABC News съобщи, че Чък Шумър, лидерът на мнозинството в Сената и най-високопоставеният демократ в Конгреса, е казал на американския президент по време на среща в събота, че ще бъде по-добре за страната и Демократическата партия, ако се оттегли.

Впоследствие обаче дойде реакция от говорител на Шумър, който нарече изнесената информация в медиите "празни спекулации".

Късно в сряда и CNN излъчи репортаж, в който се казва, че бившата председателка на Камарата на представителите и политик с голямо влияние в Демократическата партия Нанси Пелоси е предупредила Байдън, че социологическите проучвания предричат потенциална негова загуба от Доналд Тръмп, намеквайки му да се откаже.


Байдън призова Америка да "охлади страстите" в реч срещу политическото насилие

Джордж Клуни призова Байдън да се откаже от президентската надпревара


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024