Снимка: © https://www.facebook.com/173rdabnbde

Старши лейтенант Тодор Манчев е бил открит в безжизнено състояние с огнестрелна рана в района на полигона „Ново село“ на 19 юли, съобщават от Министерството на отбраната. По-късно е потвърдена и смъртта му.

Служителят на „Военна полиция“ е свързан с нахлуването по грешка на американски военни в производствен цех в Чешнегирово (на около 25 км от Пловдив) по време на учение на НАТО на 11 май. Той е бил част от логистиката на учението "Swift Response“.

МО и Посолството на САЩ се извиниха за нахлуването на войници в цех по време на учение

Причината за смъртта му не е ясна. Уведомен е дежурен военен прокурор при Военно-окръжна прокуратура – Сливен и са предприети неотложни действия по разследването от военен следовател. Образувано е досъдебно производство, което се провежда под ръководството и надзора на военен прокурор, пишат от МО.

След като в някои медии се появиха твърдения за самоубийство на лейтенант Тодор Манчев заради получени наказания за случая в Чешнегирово, от министерството наричат информацията „манипулативни твърдения“ и „внушения“.

„След проведена служебна проверка на РСВП – Пловдив, двама служители, между които и старши лейтенант Тодор Манчев, са санкционирани със забележка от директора на регионалната служба. Извършена е и последваща проверка по инцидента от Инспектората на Министерството на отбраната. Министърът на отбраната Георги Панайотов не е санкционирал старши лейтенант Тодор Манчев от Служба „Военна полиция“ заради случая в Чешнегирово, тъй като е преценил, че няма извършени от него нарушения“, уточняват от МО.

Със заповеди на министъра на отбраната от 15.07.2021 г. са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов.

Инцидентът в Чешнегирово доведе до извинения от страна на Георги Панайотов и на Американското посолство в София в края на май. Причината – седем военнослужещи от американската армия са прескочили оградата и са влезли в базата, където се произвежда оборудване за рафинерии за олио. Те уплашили служителите и напуснали сградата, след като обходили всички помещения.

Панайотов призна за "пропуски" както при планирането, така и при докладването на инцидента, като заяви, че е разбрал от медиите за случилото се. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента