Военен полицай, свързан с нахлуването в цеха в Чешнегирово, е открит мъртъв Снимка: © https://www.facebook.com/173rdabnbde

Старши лейтенант Тодор Манчев е бил открит в безжизнено състояние с огнестрелна рана в района на полигона „Ново село“ на 19 юли, съобщават от Министерството на отбраната. По-късно е потвърдена и смъртта му.

Служителят на „Военна полиция“ е свързан с нахлуването по грешка на американски военни в производствен цех в Чешнегирово (на около 25 км от Пловдив) по време на учение на НАТО на 11 май. Той е бил част от логистиката на учението "Swift Response“.

МО и Посолството на САЩ се извиниха за нахлуването на войници в цех по време на учение

Причината за смъртта му не е ясна. Уведомен е дежурен военен прокурор при Военно-окръжна прокуратура – Сливен и са предприети неотложни действия по разследването от военен следовател. Образувано е досъдебно производство, което се провежда под ръководството и надзора на военен прокурор, пишат от МО.

След като в някои медии се появиха твърдения за самоубийство на лейтенант Тодор Манчев заради получени наказания за случая в Чешнегирово, от министерството наричат информацията „манипулативни твърдения“ и „внушения“.

„След проведена служебна проверка на РСВП – Пловдив, двама служители, между които и старши лейтенант Тодор Манчев, са санкционирани със забележка от директора на регионалната служба. Извършена е и последваща проверка по инцидента от Инспектората на Министерството на отбраната. Министърът на отбраната Георги Панайотов не е санкционирал старши лейтенант Тодор Манчев от Служба „Военна полиция“ заради случая в Чешнегирово, тъй като е преценил, че няма извършени от него нарушения“, уточняват от МО.

Със заповеди на министъра на отбраната от 15.07.2021 г. са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов.

Инцидентът в Чешнегирово доведе до извинения от страна на Георги Панайотов и на Американското посолство в София в края на май. Причината – седем военнослужещи от американската армия са прескочили оградата и са влезли в базата, където се произвежда оборудване за рафинерии за олио. Те уплашили служителите и напуснали сградата, след като обходили всички помещения.

Панайотов призна за "пропуски" както при планирането, така и при докладването на инцидента, като заяви, че е разбрал от медиите за случилото се.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия иска да разменя храна в замяна на оръжия със Северна Корея

Русия ще изпрати делегация в Северна Корея, за да ѝ предложи храна в замяна на оръжия, твърди САЩ

12:06 - 31.03.2023

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023