Военен "помолил", а Путин "прие" да се кандидатира за пети мандат

Руският президент Владимир Путин официално обяви, че ще се кандидатира за пети мандат.

В типичния стил “ТАСС е упълномощена да заяви” държавната телеграфна агенция съобщи, че “Владимир Путин е дал съгласието си да участва в президентските избори през 2024 г. “ Това е било съобщено на журналистите от участниците в разговори с президента след церемония по награждаване в Кремъл по повод Деня на героите на отечеството, уточнява ТАСС.

И допълва, че “молбата” за това е дошла от Артьом Жога, председател на парламента на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

“Владимир Путин заяви, че ще се кандидатира за нов, пети президентски мандат. Той съобщи това след церемонията по награждаването на героите на Русия в Кремъл.”, пише тържествено и забранената на територията на ЕС пропагандна агенция РИА Новости, цитирана от независимото рускоезично издание “Медуза”.

“Радваме се, че президентът отговори на молбата ни да се кандидатира, цяла Русия го подкрепя”, е казал Жога пред журналистите.

“На фронта всички се интересуваха и питаха ще се кандидатира ли Путин за още един мандат”, обяснява той как се стигнало до молбата му. "Фронтът" е в Украйна, където Москва твърди, че не води война, а "специална военна операция".

След церемонията Кремъл публикува и видео от срещата на Путин и Жога, в което държавният глава обяснява, че времето изисква от него да бъде до своя народ и да се “бори” за следващ мандат.

Петербургският сайт “Фонтанка” припомня, че Артьом Жога е роден в Донецка област, Украйна, а по-късно семейството му се мести в Славянск.

През 2014 г., след като започват военни действия, подкрепяни от Русия в Донбас, става част от батальона “Спарта”, където се издига до командир. През септември тази година се отказва от поста и е избран за председател на парламента в самопровъзгласилата се т.нар. Донецка народна република.

През май със законови поправки, подписани от Путин, Русия обяви, че "разрешава" да се провеждат руски избори в незаконно обявените за руски територии на Украйна. По този начин в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област ще има вот за президент на Руската федерация на 17 март 2024 г.

Освен Владимир Путин, засега заявка за участие в изборите са дали отново лидерът на Комунистическата партия Генадий Зюганов, бившият депутат Борис Надеждин, бившият лидер на проруските сепаратисти в Донецк Игор Стрелков, журналистиката Екатерина Дунцова.

Според последните проучвания на Всерусийския център за изучаване на общественото мнение Путин се ползва с 78.5% от довериято на руснаците, а дейността му одобряват 75.8%. Данните на фонд “Обществено мнение” дават 70% подкрепа за кандидатурата му за пореден мандат. Достоверността на резултатите от изследнанията не може да бъде проверена независимо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024