Военни действия в Судан: Паравоенните твърдят, че са завзели президентския дворец Снимка: © Getty

Суданската паравоенна групировка Сили за бърза подкрепа (RSF) обяви, че е поела контрола над президентския дворец в столицата, след като напрежението между силите и армията прерасна в насилие. Атаките в Хартум започнаха през нощта. Съобщава се за тежки боеве около резиденцията на властта и щаба на армията, предава CNN.

В изявление паравоенната групировка твърди още, че вече контролира летищата в Хартум, Маруа и ал-Абиад. Излитащите и кацащите полети от столицата са преустановени. Властта и групировката имат различни версии кой първи е започнал атака.

Командването на въоръжените сили на Судан заяви в изявление, че се бори с RSF в Хартум, обвинявайки групата в „предателски заговор“ срещу страната.

След преврат през октомври 2021 г. генерали управляват страната чрез Суверенен съвет. Неговият вицепрезидент генерал Махомед Хамдан Даогало командва паравоенните, а армията се ръководи от президента на Суверенния съвет - генерал Абдел Фатах ал-Бурхан. Превратът сложи край на период от повече от 2 години, когато военни и цивилни лидери си поделяха властта. Тази сделка дойде, след като дългогодишният авторитарен президент на Судан Омар ал Башир беше свален. Оттогава досега периодично има продемократични протести.

Посланикът на САЩ в Судан каза, че е в безопасност на фона на сблъсъците в столицата. „Пристигнах късно снощи в Хартум и се събудих от дълбоко обезпокоителните звуци на стрелба и бой“, каза посланик Джон Годфри в туит.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че ситуацията в Хартум е „крехка“, когато беше помолен от репортер да коментира по време на пресконференция във Виетнам.

„Основните партии в Хартум преди няколко седмици постигнаха много важно рамково споразумение за това как да продължат с прехода към гражданско правителство. И има реален напредък в опитите да се придвижи това напред“, каза Блинкен в събота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024