След три години пауза - военният парад за 6 май беше възстановен в пълния си мащаб в центъра на София.

В небето над столицата летяха изтребители МиГ-29, хеликоптери Ми17, Ми 24, Пантер и Кугър, както и "Спартан" и учебни самолети.

Въпреки изтичащия ресурс за експлоатация на единствените изтребители на ВВС, "самолетите ще продължават да летят", обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

"Българската армия беше там, където трябваше да бъде - в помощ на пострадалите при наводненията, в защита на границата, в мисиите по медицинска евакуация, донорски ситуации. В същото време Българската армия продължава да участва в операции на ЕС и НАТО. Ние сме много добре приети от нашите съюзници. Българските военнослужещи са се доказали като знаещи и можещи", каза той.

На жълтите павета беше показана и ракетна система за противовъздушна отбрана С-300 - на въоръжение в армията на България от 1988. Комплексът е съветски, използва се за борба с нисколетящи високоскоростни цели.

Парадът включваше и водосвет на бойните знамена и знамената светини. На церемонията присъства президентът Румер Радев, както и представители на всички парламентарни групи в 49 Народно събрание.

Радев използва тържествената церемония, за да отправи тежки обвинения срещу всички правителства досега заради "неграмотни и користни експерименти" с армията.

Над 800 военнослужещи участваха в парада в София, а събитието беше наблюдавано от хиляди хора в София. През 2023 г. се отбелязват 145 г. от създаването на Българската армия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024