Военното разузнаване активизира прокуратурата и ДАНС срещу депутат от ПП-ДБ Снимка: © Facebook/Стоян Михалев

Служба "Военно разузнаване" (СВР) към Министерството на отбраната подава сигнал до Прокуратурата, ДАНС и ГДБОП заради изказване на депутата от ПП-ДБ Стоян Михалев. Това става ясно от съобщение на специалната служба до медиите.

Причината за сигнала е интервю на народния представител пред БНТ от по-рано през деня. В него той отправя остри критики към ръководителя на СВР Венелин Велев и го обвинява, че "в момента се занимава с политически репресии". Михалев посочва, че "всичко, което шефът на "Военно разузнаване" е свършил, е абсолютен провал".

"Българските служби бяха употребени в политически разчиствания на сметки. Това, което в момента се случва с шефа на "Военно разузнаване", този същият, който каза, че няма да има нападение на Русия над Украйна. Същият, който след това каза, че няма да има мащабна бежанска вълна... Точно той се занимава в момента с политически репресии", каза депутатът.

Той не изключи шефът на СВР да поддържа връзки и с групата на "Възраждане": "Изслушването [на Велев] в парламента беше преди това инициирано от "Възраждане". Той работи тясно с проруската партия. Това е шефът на българското военно разузнаване. Докъде сме стигнали?", допълни народният представител.

От СВР реагираха на думите му само в рамките на няколко часа и съобщиха, че подават сигнал до компетентните органи за "изясняване на случая", без да дават повече подробности.

"Днес, в предаването "Денят започва с Георги Любенов" г-н Стоян Михалев сподели в ефир свои опасения относно данни за възможни извършени действия и/или бездействия на ръководството на Служба „Военно разузнаване“, представляващи състави от Наказателния кодекс", пише в съобщението.

"Във връзка с това Службата ще сезира компетентните органи в лицето на Прокуратурата, ДАНС и ГДБОП за изясняване на случая и предоставяне на възможност на г-н Михалев да изложи сведенията си за направените твърдения по надлежния ред, с цел предприемане на необходимите мерки", допълват от там.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Vivacom пуска нови планове с по-бърз роуминг в 13 дестинации извън ЕС

Новите планове предлагат по-бърз интернет в дестинации като Турция, Сърбия, Черна гора и Монако

15:52 - 01.07.2024
Спорт

Григор Димитров откри участието си на "Уимбълдън" с убедителна победа

Димитров победи сърбина Душан Лайович

15:25 - 01.07.2024
Бизнес

Bosch може да придобие Whirlpool

Потенциалната сделка би била сред най-големите за германската група

14:20 - 01.07.2024
Важно днес

Байдън опитва да спаси кампанията си, но натискът да се откаже расте

Семейството на Байдън видя проблем в екипа на президента и подготовката му за дебата с Тръмп

14:18 - 01.07.2024
Бизнес

AVENDI спечели най-престижната награда “Партньор на годината” на Diageo за 2024 г. 

Diageo е най-големият световен производител на алкохолни напитки от най-висок клас

13:37 - 01.07.2024