Vol. 13: Подкрепя ли "Евровизия" войната, Кен като поп звезда, безплатни презервативи на концерт

Съботният ден по традиция е за наспиване, почивка и отговор на въпроса: кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на някои от представителите на поколението Z* в редакцията на "Булевард България"?

Все още не знаем дали България ще има правителство след очакваната ротация - за сметка на това обаче знаем коя е последната участничка, напуснала "Ергенът". Мисля, че всеки може сам да нареди приоритетите си кое от двете го вълнува повече. Това ще направя и аз в поредното издание на рубриката "Gen Z дневници".

Фаталният 13-и брой на поредицата се пада на скорпиона в групата - Михаил Петров (24 г.). Оставям всякакви суеверия настрана и директно ви хвърлям в дълбините на темите, които крайно ме развълнуваха през изминалата седмица.

Той е просто Кен, но е звезда!

Райън Гослинг така и не успя да спечели "Оскар" за поддържаща роля във филма "Барби" (Barbie), но си тръгна от церемонията по наградите като истински победител. Всички говореха за него и изпълнението му на песента "I'm Just Ken", което показа актьора в нова светлина... тази на поп звезда.

Музикалният пърформънс на Гослинг беше един от най-запомнящите се моменти на тазгодишните "Оскари" по много причини - хореографията, изцяло розовия му аутфит и факта, че актьорът се опитваше да остане сериозен, но подобно на всички зрители и гости в публиката се смееше.

Mакар за някои да изглежда, че Гослинг просто е излязъл и се е забавлявал, изявата му всъщност е много детайлно планирана. Представянето на "I'm Just Ken" е вдъхновено от изпълнение на "Diamonds Are a Girl's Best Friend" от Мерилин Монро. На сцената гледахме оркестър от 40 души, почти още толкова танцьори и движещи се глави на Барби - същински фурор.

Гослинг със сигурност може да послужи за пример на много поп артисти - най-вече тези от мъжки пол, които досега не са успели да достигнат високото ниво, зададено от техни колежки като Бийонсе, Тейлър Суифт и Дуа Липа. За мъжете в тази индустрия не се изисква чак толкова много, често и само една китара е достатъчна. Питайте Ед Шийрън, Шон Миндес, Джъстин Бийбър и всички поп певци като тях. Райън Гослинг обаче определено им показа как се прави.

Подкрепя ли "Евровизия" войната в Газа?

Евровизия

Сезонът около "Евровизия" върви на пълни обороти. Вече са ясни държавите, изпълнителите и песните, които ще се състезават за победата на песенния конкурс. Но ако сте си мислили, че тази година музикалното състезание ще се размине без скандали и противоречия, не сте следили новините около него. И не, нямам предвид поредното неучастие на България там - това отдавна не е новина, а практика.

Над конкурса тегне сянката от войната в Газа и по-конкретно участието на Израел в състезанието. Още от началото на годината редица активисти и европейски изпълнители настояват държавата да бъде изгонена от музикалното събитие заради военните ѝ действия в палестинския анклав.

Призивът е доста основателен. През 2022 г., когато Русия започна инвазията си в Украйна, още на следващия ден Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), забрани участието ѝ в конкурса. Решението тогава беше взето заради опасения, че "включването на руско участие ще доведе до опорочаване" на събитието.

В момента Израел също е държава, която поведе война в Газа, предизвикана от терористичните атаки на "Хамас". Изпълнители и фенове на "Евровизия" поискаха страната или да бъде отстранена, или сама да се откаже от участие. Нищо подобно обаче не се случи.

Страстите се нажежиха допълнително през последните седмици, след като Израел се опита да изпрати песента "October Rain", чийто текст има ярко политическо послание и разказва за атаките на "Хамас" от 7 октомври. Песента беше отхвърлена от EBU, тъй като нарушава регламента на конкурса, в който подобни политически призиви са забранени. Страната обаче все пак беше допусната до участие под условие, че ще пренапише текста.

И така баладата "October Rain" стана "Hurricane", която вече разказва историята на жена, преживяла лична трагедия. Изрази като "Не остана въздух за дишане" и "Всички те бяха добри деца, всяко едно от тях" бяха заменени с доста по-общите "Всеки ден губя ума си" и "Разбита съм от този ураган".

Ситуацията е такава, че в момента редица фен групи на конкурса изолират напълно израелското участие, като не го споделят, не го слушат и се опитват дори да не го споменават. Според някои допускането на Израел в конкурса тази година показва смущаващ двоен стандарт, а други са още по-крайни в оценките си и обвиняват организаторите, че подкрепят войната и извършването на престъпления в Газа.

Всичко това показва, че "Евровизия" настина може да е важно оръжие на меката сила. Това е едно най-гледаните телевизионния събития за годината. Затова и разговорите кой ще вземе участие в него не са за подценяване.

Вечното слънце на Ариана

Страним от политиката, но оставаме на музикална вълна - 2024 вече си има най-слушания албум. Последният проект на Ариана Гранде - "Eternal Sunshine" - постави рекорда за най-стриймван албум в Spotify в рамките на един ден за тази година.

Албумът е бил слушан общо 58,2 млн. пъти в платформата за музика само в първите си часове от издаването си. Годината определено е успешна за Гранде, тъй като първият ѝ сингъл "Yes, and?" дебютира на върха на престижната класация Billboard Hot 100.

Случайно попаднах на ревюто на в. "New York Times", според който "Eternal Sunshine" представя поп звездата в нова светлина - по-дълбока и лична - нещо, с което определено мога да се съглася. Гранде е избрала да пее повече за любовта, болката и надеждата от нея, отколкото за пари, скъпи бижута и потенциални изневери (които присъстват в творчеството ѝ).

Интересно е обаче дали тя ще успее да задържи успеха си. 2024 ще се окаже изключително конкурентна година в световната музикална индустрия, тъй като на пазара ще излязат множество албуми от големи изпълнители. В това число влизат Тейлър Суифт, Бийонсе, Дуа Липа, Кайне Уест, Сиа и редица други.

Безплатни презервативи

Музиката не е само политика или готини песни - много често тя носи и силни обществени послания. Пример за това се оказа концертът на Оливия Родриго тази седмица, където посетителите получиха безплатни презервативи и достъп до противозачатъчни хапчета. Те бяха раздадени по време на нейно участие в американския щат Мисури, където абортът е забранен.

Инициативата е част от кампанията на Родриго Fund 4 Good, която има за цел да защити правата на жените и момичетата. Част от продажбите по време на турнето отиват като дарения за фонда.

Абортът в Мисури е незаконен и е разрешен само в случай на спешна нужда, която застрашава живота на бременната жена. Раздаването на безплатни контрацептиви всъщност е идея на младежката организация, с която Родриго и екипът ѝ си партнират.

Новината ми се струва крайно любопитна и показва как дори без много шум можеш да отправиш послание. Все пак късно в петък стана ясно, че практиката за раздаване на безплатни презервативи и хапчета на концертите ще бъде прекратена, тъй като на участията на Родриго присъстват и много деца.

Самотата е гадна - дори и да си "най-сексапилният мъж"

Някога чувствали ли сте се самотни? Ако отговорът е да и сте хора, които по принцип премислят твърде много нещата, то навярно сте си казвали, че проблемът ви със самотата може да се реши, ако станете по-интересни, по-забавни, по-красиви. Ами оказва се, че дори известните, забавните, красивите (и богати) хора имат проблеми като вашите.

През 2020 г. актьорът Майкъл Б. Джордан беше обявен за един от най-сексапилните мъже от сп. "People". Въпреки признанието, славата и външния му вид - дори той признава, че е трудно да си необвързан и понякога се чувства самотен.

Звездата и продуцент на "Крийд" наскоро беше гост в подкаст, където сподели мислите си именно по тази тема. Ето каква каза той:

"Обичам да върша много неща наведнъж, жонглирането с тях, да трябва да ги балансирам. Но най-лошата част е самотата, която идва с това".

"Има самота, която изпитвам. Отговорността, която имаш, е изолираща, както и тежестта. Така че мисля, че най-лошата част от това е усещането, че никой не разбира и понякога изпадаш в пространствата, в които просто сe чувстваш сам".

Това признание показва, че дори знаменитостите, които понякога ни изглеждат толкова недостижими и нереални, имат съвсем човешки проблеми. И на тях невинаги им върви в любовта или в живота.

"Не е просто да кажеш "Обичам те", ти ме обичаш и това да е достатъчно. [Трябва] да намериш правилния човек, който да разбере всичко от теб и всичко, което идва с теб", посочва актьорът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024