Vol. 42: Янка Такева, Sex trend-ът във Великобритания и "Тайната стая" на Дара Екимова Снимка: © Getty Images, Facebook

Кои са новините от седмицата, направили впечатление на представителите на поколението Z в редакцията на „Булевард България"?

Така се случи, че денят за размисъл съвпадна с тазседмичните Gen Z дневници. В тази събота, докато продължавате да се колебаете за кого да гласувате, или дори напротив, намирате повече плюсове на утвърдения ви вече избор, отново аз - Мария Кръстанова (24 год.), ще ви говоря за темите, които "хващат окото" на моето поколение. Или поне на част от него.

Когато говорим за образование в България, нека говорим с имена

Ще започна епизод 42 на Gen Z дневниците по необичаен начин. С препоръка да посетите сайта на "Свободна Европа" и да прочетете статията, посветена на Янка Такева. Вероятно сте чували това име. Такева е начело на най-големия учителски синдикат - Синдиката на българските учители (СБУ) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

В България мине не мине време и се заговаря за нивото на образование - за лошите резултати на учениците, за неспособността им да развият критично мислене, за демотивираните учители и за родителите, които в край на сметка се насочват и към частни уроци за допълнителна подготовка.

Текстът на Видка Атанасова за "Свободна Европа" хвърля яснота за човека, който представлява голяма част от учителите в образованието - говори от тяхно име, преговаря за заплатите им, изказва се за учебните програми, за ролята на родите ли в учебния процес. Биографията ѝ е изключително интересна - да вземем за пример факта, че тя провежда обучения на преподаватели в руския комплекс "Камчия" в сътрудничество с фондация за българо-руско сътрудничество, която се оглавява от бивша лидерка на комсомола. Тя е в ръководството на движение "Русофили", което е санкционирано по закона "Магнитски".

Представя се като доктор на науките от американски университет, който Атанасова така и не успява да открие.

"Имам много голяма енергия и всичко, което е направено за 30 години в образованието, съм го направила аз и съм горда", казва Такева пред "Свободна Европа". И аз мисля, че е напълно права.

AI в медицината

Докато ние тук се занимаваме с Янка Такева, светът еволюира. Инструмент с изкуствен интелект (ИИ), който помага на лекарите да идентифицират високорискови пациенти със сърдечни заболявания, скоро ще бъде пуснат в пробна експлоатация в Англия. Това се случва, след като проучване е установило, че той може точно да прогнозира риска от смърт в годините след сърдечен преглед.

Световният изследователски екип, ръководен от Imperial College в Лондон, е обучил своя модел на изкуствен интелект, известен като AI-ECG risk estimation или AIRE, на милиони резултати от електрокардиограми (ЕКГ) - обичайно медицинско изследване, което записва електрическите сигнали във и между камерите на сърцето. Обикновено се използва за диагностициране на сърдечни пристъпи.

Целта е да се идентифицират нюансирани модели, които могат да означават, че някой е изложен на висок риск от здравословни проблеми или дори на смърт.

При теста моделът прогнозира вероятността от смърт през десетилетието след провеждане на ЕКГ - и е верен в 78% от случаите.

Системата може да предсказва и сърдечни пристъпи, сърдечна недостатъчност и проблеми със сърдечния ритъм. Изследователите изразяват надежда, че тя може да бъде внедрена в Националната здравна служба (НЗС) през следващите пет години.

Изпитванията с реални пациенти вече са планирани за няколко обекта в Лондон и се очаква да започнат до средата на 2025 г.

Задвижваните от ИИ ЕКГ вече се използват за диагностициране на сърдечни заболявания, но те не са част от рутинните медицински грижи и все още не са използвани за определяне на нивата на риск на конкретен пациент.

За секса

Почти всички млади хора в Обединеното кралство, участвали в ново проучване, са съгласни, че свалянето на презерватив без съгласието на партньора по време на секс е неправилно - почти девет от всеки десет определят това за сексуално посегателство.

Новата анкета, публикувана в списание "PLOS One", е първата в страната относно общественото мнение към практиката, която някои определят като „секс тенденция“ (sex trend).

Сваляне на презерватива преди или по време на полов акт без разрешението на другия човек се счита за изнасилване в Англия и Уелс, като три пъти е довело до присъди в Обединеното кралство.

Първият подобен случай е от 2019 г., когато мъж от Борнмът е осъден на 12 години затвор за сваляне на презерватив по време на полов акт с жена, предлагаща сексуални услуги. Такива истории има и в страни като Германия или Нидерландия.

Във въпросното проучване, публикувано в списание "PLOS One", са участвали повече от 1700 души на възраст между 18 и 25 години. На респондентите са били представени различни сценарии на сваляне на презерватив и е било поискано мнението им за случилото се.

Според един от примерите двама партньори са били в дългосрочна сексуална връзка, когато мъжът свалил презерватива по време на полов акт с жена.

Имало два потенциални изхода - жената да забременее или да изпадне в депресия.

Когато резултатът от свалянето на предпазното средство е довело до непланирана бременност, повече от половината от участниците в проучването (52%) са отговорили, че мъжът трябва да изтърпи наказание лишаване от свобода, докато когато резултатът е бил депресия, по-малко от половината (42%) са смятали, че той трябва да изтърпи наказание.

В друг сценарий изследователите сравняват мненията на хората в зависимост от статуса на връзката на фиктивната двойка - например случайна връзка или дългосрочно познанство.

Повече хора са смятали, че мъжът трябва да изтърпи наказание лишаване от свобода за свалянето на презерватива (54%), когато става въпрос за случайна връзка, отколкото когато двойката се среща от дълго време (47%).

Проучването обаче има няколко слаби страни, включително тази, че извадката от анкетата е съставена от студенти и потребители на Instagram и не е представително за по-широкото население.

Идрис Елба и стремежът към създаване на изкуство навсякъде

Идрис Елба покори Холивуд с емблематичните си роли в „The Wire“ и „Лутър“ - един от любимите ми сериали (достъпен в Netflix- бел.ред). Сега роденият в Лондон актьор се насочва към нова далечна сцена. Елба, чиито родители са родом от Сиера Леоне и Гана, си е поставил мисията да промени развлекателната индустрия в Африка.

Визията му е амбициозна. Елба има за цел да изгради филмови студия в цяла Африка, като започне от Занзибар. Идеята се е зародила миналата година, когато Елба се е срещнал с президента на Танзания Самия Сулуху Хасан на Световния икономически форум в Давос.

Изглежда, че разговорите им са довели до плановете за създаването на първото студио в Занзибар - стъпка, която според Елба може да бъде първият градивен елемент на "глобален развлекателен център".

През август правителството на Занзибар му обещава близо 200 акра, за да започне строителството.

„Идрис Елба ще изгради модерно студио, подобно на Холивуд, Ноливуд (в Нигерия) или Боливуд“, обяви министърът на инвестициите на Занзибар Шариф Али Шариф, като се пошегува, че ще нарече индустрията „Zallywood“ или „Zawood“.

Проектът надхвърля рамките на киното. Елба смята, че творческият сектор на Африка е недостатъчно представен в световен мащаб.

„Голяма част от образите за Африка дори не са създадени от Африка. Много от медиите са съсредоточени върху негативните изображения на Африка. Но средната възраст в Африка е 19 години. Тези млади хора са оптимистично настроени и заслужават възможността да разкажат собствените си истории“, каза Елба пред CNN преди дни.

Моментът не би могъл да бъде по-добър. Скорошен доклад на ЮНЕСКО показва, че филмовата и аудиовизуалната индустрия в Африка може да създаде 20 милиона работни места и да добави 20 милиарда долара към БВП на континента до 2030 г.

Netflix и Disney вече направиха значителни инвестиции в Кения, Южна Африка и Нигерия.

Препоръка за финал

Ако сте сред редовните читатели на Gen Z дневниците, вероятно забелязвате тенденцията някои от епизодите да завършват с препоръка. В моя случай няма да ви препоръчам определен филм или книга, а музикален албум. И то на български артист.

Трябва да си призная, че не съм хората, които слушат българска музика особено много. Албумът "Тази стая" на Дара Екимова обаче наистина ти се забива в главата по приятния начин. Лично аз намирам парчетата в него за супер готини - разнообразни, с международно звучене.

Enjoy.

Колажна снимка с One Direction Vol. 41: Сбогом One Direction, здравейте "Финиъс и Фърб", изкуството да ти отказват

Vol.40: Странният случай от операта в Щутгарт, Макрон брани Emily, Германия и канабисът


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Избирателната активност към 16 ч. остава по-висока, отколкото на предишните избори

Официално от ЦИК: 26,25% от имащите право на глас са дали своя вот

17:11 - 27.10.2024
Важно днес

МВР е проверило 203-ма от списъците с потенциални купувачи на гласове

Министър Илков се похвали с повече сигнали и повече акции срещу купен вот

15:55 - 27.10.2024
Избори - Новини

Какво става, ако гласувате с "Не подкрепям никого"

"Протестният" вот не влияе на изборния резултат

13:36 - 27.10.2024
Важно днес

Избирателната активност към 11:00 ч. е по-висока от тази през юни. Най-ниска е във Варна - 5,25%

Вижте колко е избирателната активност към 11:00 ч.

11:59 - 27.10.2024