Волен Сидеров е задържан за 24 часа (обновена)

Волен Сидеров беше задържан за 24 часа в 3 РПУ на Столичната дирекция на полицията, съобщава БНТ. Часове по-рано в сряда Сидеров беше обявен за общодържавно издирване. Самият той се яви с адвокатите си в полицията, след като стана ясно, че е издирван.

Преди да влезе в СДВР, председателят на "Атака" и общински съветник в СОС обяви, че не се е укривал, а цял ден е бил в офиса на партийната телевизия Алфа.

"Няма никакво основание да ме издирват, не знам защо така се престарават", каза Сидеров пред входа на полицейската централа.

Той обяви, че още във вторник се е явил по призовка, която обаче му е съставена не в качеството на обвиняем, а на свидетел.

В сряда председателят на „Атака“ е бил призован официално да получи обвиненията си, но не се е явил пред разследващия орган, заради което е постановено принудителното му довеждане.

Сидеров не е открит на известните по делото адреси, което е наложило обявяването му на 15 април за общодържавно издирване, гласи съобщението на държавното обвинение.

Председателят на "Атака" получи две обвинения и е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 50 000 лв. Проверката срещу Сидеров беше образувана в понеделник заради коментарите му в интервю за партийната ТВ Алфа, в което критикува призивите за носене на маски в църквите по време на Великденските служби и казва: "Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски".

В 15 ч. във вторник, когато Сидеров бил призован в качеството на обвиняем, той отказал да представи личната си карта на входа на СДВР и напуснал демонстративно, пише "Сега".

Вчера прокуратурата съобщи, че Сидеров е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 320 от Наказателния кодекс "във връзка с отправени призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение".

До отмяната на извънредното положение е забранено да се нарушават правила, наредби или мерки, издадени против разпространяването или появата на заразна болест по хората. Престъплението се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лв.

Второто обвинение срещу Волен Сидеров е за това, че "противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР".

Според съобщението на прокуратурата - на 13 април Сидеров отправил заплахи спрямо органи на властта, с цел да ги принуди да не повдигнат горепосочените обвинения: „Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!“; „Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024