Войната в ефира за украинското зърно ескалира: Баничките у нас ще се произвеждат само от българска пшеница Снимка: © screenshot

Докато председателят на Националната асоциация на зърно производителите Илия Продаванов обикаляше телевизионните студия, за да обясни, защо вече няма да е съветник на земеделския министър и да се оплаче, че субсидиите от ЕС за България са малко, в студиото на Нова тв председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева обеща, че "в България няма и няма и да има нито един хляб или закуска произведени от украинска пшеница".

По думите й, украинската пшеница може да се ползва само за фураж, защото съдържала "тежки метали".

„Ако в България е влизала пшеница по време на транспортната сделка, тя е използвана единствено и само за производство на фуражи. Да вярваме, че от Украйна ще влиза стока без пари, е повече от наивно и смешно. Ние имаме достатъчно земеделска продукция, с която да обезпечим своето национално производство", поясни Кукушева.

Остава въпросът как, ако това е вярно, изобщо може да се хранят селскостопански животи, които дават мляко и месо.

Тя самата обясни, че у нас всеки може да говори каквото си иска и няма наказани за разпространяване на невярна информация. Повод за думите й станаха, анализите на икономисти, според които нулевата ставка ДДС за производителите не е довела до поевтиняване на хляба за крайните потребители.

Според Кукушева тези думи са на анализатори, които "представляват по-заможните хора и определени кръгове от НПО, които се хранят от бюджета". Тя така и не обясни защо хлябът не е поевтинял с въвеждането на нулева ставка, но пък размаха пръст на евентуалните нагласи за отпадане на нулевата ставка.

"Не вярваме, че има политици, които ще качат с 20 % автоматично цената на хляба, ако приемем че сега цената е 2, 50лв. ще стане 3 лв. Кой ще е този политик, който да гласува цената на хляба да стане 3 лв.?", каза Кукушева.

Според нея, анатемосването на зърнопроизводителите ще има "пагубни резултати за обществото".

"Зърнопроизводството е структурално определящ отрасъл в селското стопанство. Благодарение на зърнопроизводителите България прескочи продоволствената криза, която засегна целия свят преди 3 години", каза Кукушева.

Производителите на хляб обаче няма да участват в протестите, защото са в края на веригата.


Илия Проданов Председателят на асоциацията на зърнопроизводителите подаде оставка като съветник на земеделския министър


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024