"Времеубежище" на Георги Господинов е фантастичен роман №1 на 2021 в престижна френска класация Снимка: © Usbek & Rica

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов стана №1 в класацията за най-добри фантастични или дистопични романи на 2021, изготвена по традиция от френското списание Usbek & Rica.

Изданието публикува топ 10 на творбите в жанра на 14 декември, а на върха е френският превод на „Времеубежище“, дело на Мари Врина-Николов.

„Какво ако най-лошата кутия на Пандора е тази, която да ни позволи да се върнем назад във времето? С тази класическа, но много добре организирана и осъвременена идея, авторът Георги Господинов ни представя своя роман „Времеубежище“, пише френското списание, което излиза в Париж от 2010 г. насам.

От Usbek & Rica определят книгата като „впечатляващ роман, изпълнен с мътен реализъм, който е задължително четиво в настоящите времена“.

„Времеубежище“ излезе през 2020 г., като в България се разпространява от издателство „Жанет – 45“. Френският превод достига до читателите чрез Gallimard и направи дебюта си тази година.

"За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен. Той се разделя с една мечта по миналото или с това, в което то се превръща. Писах (и трих) за смесването на времена, когато паметта, лична и обща, си събира багажа и си тръгва. За новата обсесия на Гаустин и дискретното чудовище на миналото, което идва срещу нас. За времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом“, казва за книгата си Господинов.

Той се нарежда в престижната класация пред майстори на фантастичните романи като американката Урсула Ле Гуин и японеца Казуо Ишигуро.

На второ място е „Idem’s“ на Филип Кюрвал, следват „Furious melmoth“ на Сабрина Калво, „Клара и Слънцето“ на Ишигуро и „Quality Land“ на германския автор Марк Уве-Клинг.

„Скритата част на света“ на Ев Габриел заема шесто място, седмото е за „To The 12 Winds of the World на Урсула Ле Гуин, а осмото – за „Equality“ на Едуард Белами.

Топ 10 допълват „The First Supper“ на Александър Дикоу и „53 Omens“ на Клоуи Мехди.


Най-добрите книги на 2021 г.: Победителите на GoodReads

Ню Йорк Таймс обяви 25-те най-добри книги на последните 125 години

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четенеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024
Важно днес

Байдън се оттегли от президентската надпревара в САЩ и подкрепи Камала Харис

Президентът казва, че прави това "в най-добрия интерес" на партията и на страната си.

21:02 - 21.07.2024
Важно днес

Денков: Целта на Пеевски е да бъде единственият деребей в държавата

ПП-ДБ иска оставката на Калин Стоянов заради забавената реакция в село Воден

18:16 - 21.07.2024