Снимка: © Usbek & Rica

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов стана №1 в класацията за най-добри фантастични или дистопични романи на 2021, изготвена по традиция от френското списание Usbek & Rica.

Изданието публикува топ 10 на творбите в жанра на 14 декември, а на върха е френският превод на „Времеубежище“, дело на Мари Врина-Николов.

„Какво ако най-лошата кутия на Пандора е тази, която да ни позволи да се върнем назад във времето? С тази класическа, но много добре организирана и осъвременена идея, авторът Георги Господинов ни представя своя роман „Времеубежище“, пише френското списание, което излиза в Париж от 2010 г. насам.

От Usbek & Rica определят книгата като „впечатляващ роман, изпълнен с мътен реализъм, който е задължително четиво в настоящите времена“.

„Времеубежище“ излезе през 2020 г., като в България се разпространява от издателство „Жанет – 45“. Френският превод достига до читателите чрез Gallimard и направи дебюта си тази година.

"За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен. Той се разделя с една мечта по миналото или с това, в което то се превръща. Писах (и трих) за смесването на времена, когато паметта, лична и обща, си събира багажа и си тръгва. За новата обсесия на Гаустин и дискретното чудовище на миналото, което идва срещу нас. За времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом“, казва за книгата си Господинов.

Той се нарежда в престижната класация пред майстори на фантастичните романи като американката Урсула Ле Гуин и японеца Казуо Ишигуро.

На второ място е „Idem’s“ на Филип Кюрвал, следват „Furious melmoth“ на Сабрина Калво, „Клара и Слънцето“ на Ишигуро и „Quality Land“ на германския автор Марк Уве-Клинг.

„Скритата част на света“ на Ев Габриел заема шесто място, седмото е за „To The 12 Winds of the World на Урсула Ле Гуин, а осмото – за „Equality“ на Едуард Белами.

Топ 10 допълват „The First Supper“ на Александър Дикоу и „53 Omens“ на Клоуи Мехди.


Най-добрите книги на 2021 г.: Победителите на GoodReads

Ню Йорк Таймс обяви 25-те най-добри книги на последните 125 години

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четенеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари