Все по-близо до избори, ИТН ще върне неизпълнен третия мандат Снимка: © Булевард България

"Има такъв народ" ще върне неизпълнен третия мандат на президента Румен Радев, обяви лидерът на партията Слави Трифонов.

Според Трифонов формацията се е постарала да изпълни мандата, като се е срещнала с всички политически партии и независими депутати в 50-отото Народно събрание. От началото на седмицата ИТН проведе разговори с представители на повечето партии, без ДПС на Делян Пеевски, както и с представителите на разцепилата се парламентарна група на "Величие".

"От проведените разговори стана ясно, че между нас и пет политически субекта - независимите депутати около Николай Марков, независимите депутати от ДПС около Джевдет Чакъров, БСП, ППДБ и ГЕРБ има пълно съвпадение на приоритетите, задачите, целите и начините на тяхното изпълнение, " пише Слави Трифонов.

По думите му обаче "въпреки липсата на разминавания, въпреки постоянното говорене на всички тях за отговорност, държавност и осъзнаване на простичкия факт, че е по-добре да има редовен кабинет, а не страната да отиде на поредните предсрочни избори", две от тези политически структури - ГЕРБ и ПП-ДБ са отказали покдрепа.

"При положение, че нямаме различия, тази постъпка изглежда напълно глупаво и безотговорно," твърди още Трифонов.

Според него ПП-ДБ са се скрили зад ръководните си органи и са отказали да дадат ясен отговор.

"Защо? Вероятно заради политическото късогледство на единия партньор в тяхната коалиция, който продължава да се изживява като самодостатъчен. А ГЕРБ, въпреки разума и практицизма на експертите в тази партия, не успя да избяга от зависимостите на Бойко Борисов," допълва лидерът на ИТН.

От това кога третият мандат бъде върнат, зависи датата на евентуалните предсрочни парламентарни избори. Президентът Румен Радев вече коментира, че август не е подходящ месец за предизоборна кампания, което означава, че те ще се проведат в края на септември или началото на октомври.

Според промените в Конституцията, които останаха в сила, парламентът не спира работа след насрочването на избори, но така или иначе 50-отото Народно събрание излиза във ваканция на 17 август.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Наградата "Сахаров" на ЕП отива при демократичната опозиция във Венецуела

ЕП присъди своето най-важно отличие за правозащитни каузи на преследваните от Мадуро опиционни лидери във Венецуела

14:22 - 24.10.2024
Бизнес

dm отчете ръст от 50% в онлайн продажбите и близо 400 млн. лева оборот за 15-тата си година в България

Компанията има 114 магазина в 44 града в страната и почти 1,6 млн. клиенти

14:18 - 24.10.2024