Не е ли късно за обединение срещу Льо Пен във Франция? Снимка: © Getty Images

Около 200 кандидат-депутати са се оттеглили от участие във втория тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и подкрепят конкурентите си в опит да предотвратят мнозинство на крайната десница във френския парламент. Балотажът е в неделя.

А залогът е висок - ако "Национален сбор" спечели вота, за първи път може да има крайнодесен премиер на Франция - 28-годишния лидер на партията Жордан Бардела. Най-голямата партия получава и председател на Националното събрание – долната камара на парламента, което също ще е прецедент.

Срокът за регистрация за втория тур изтича тази вечер, а резултатите от 7 юли ще покажат дали "Национален сбор" на Марин Льо Пен ще повтори победата си от първото гласуване, което беше миналата неделя. Тогава крайнодясната формация взе над 30% от вота, следвана от лявото обединение "Нов народен фронт", а алиансът на президента Еманюел Макрон остана на трето място.

Над десет милиона гласоподаватели гласуваха за крайната десница в неделя. На парламентарните избори през юни 2022 г. бяха едва 4,2 милиона.

За първи път успехът на десните популисти е равномерно разпределен в цялата страна и всички социални класи. Нито един ъгъл на Франция, с изключение на по-големите градове, не е пропуснат от дясната вълна. Дори и Сен Тропе. Там няма съществени проблеми с имигрантите, нито е особено опасно да се излиза на улицата през нощта.

Третата основна тема на десницата, наред с имиграцията и сигурността е покупателната способност. Именно тя засяга пряко част от населението в Сен Тропе - 56% от вота там отива за политическите послания на Льо Пен.

Старите обяснителни модели за Франция вече не работят. Не само расисти, мразещи мюсюлманите и фенове на реда и закона гласуват за "Националния сбор". Франция не се е превърнала в крайно дясна страна за една нощ.

Напълно нормални граждани дават гласа си за отбора на Льо Пен.

Освен с абсурдното си решение да надгради поражението на изборите на 9 юни с нов вот, Еманюел Макрон носи значителна отговорност за това, което се случва в момента.

От самото начало неговото движение, а по-късно и партията „La République en Marche“ отклонява гласоподавателите от социалистите, а по-късно и от консервативните републиканци. Макрон искаше да преодолее класическото разделение ляво-дясно и да трансформира страната, разполагайки се в политическия център, понякога с леви, понякога с десни политики.

Това доведе до обезкървяване на класическите партии. Президентът и управляващите проспаха момента, в който гражданите се обърнаха към по-крайни алтернативи. Самият Макрон така и не се опита да разбере тези избиратели, лепейки им етикета "крайно десни".

Сега повечето партии обявиха, че за балотажа ще се подкрепят взаимно и ще оттеглят кандидатите, останали на трето място в мажоритарните избори, за да попречат на Льо Пен да вземе парламентарната власт.

Според френската избирателна система, в избирателните райони, в които нито един кандидат да депутат не е спечелил категорично на първия тур, първите двама, заедно с останалите с над 12,5% от гласовете, отиват на втори тур. Кандидатът с най-много гласове на втория тур, печели мястото в Националното събрание.

Според проучване на AFP най-голям брой са отказалите се кандидат-депутати от редиците на обединената левица, съобразявайки се с призива на ръководството на "Нов народен фронт", в което участват от социалдемократи до крайнолеви формации.

Макрон и премиерът Габриел Атал също призоваха "нито един глас да не отива за крайната десница".

В същото време Марин Льо Пен обяви, че в оставащите дни до вота ще търси подкрепа, която да позволи на партията ѝ да управлява, дори да не спечели абсолютно мнозинство.

"Ако са ни необходими само няколко депутати, за да имаме мнозинство, ще се опитам да ги намерим. Ще отидем при останалите и ще ги попитаме: "Готови ли сте да ни подкрепите за ново мнозинство," казва тя пред радио France Inter.

От "Национален сбор" вече обявиха, че ако получат мандат за съставяне на правителство, техен кандидат ще е 28-годишният председател на партията Жордан Бардела.

Самият Бардела казва, че той няма да управлява без абсолютно мнозинство, за да няма пречки пред приемането на закони и за да може такова правителство да оцелее при евентуален вот на недоверие.

Льо Пен от своя страна заяви, че тя няма да участва в правителство начело с Бардела, нито ще приеме да е председател на Националното събрание, а ще бъде председател на парламентарната група.

За да получи абсолютно мнозинство, "Национален сбор" трябва да спечели 289 от общо 577 места в парламента.

След резултатите от първия тур, които показаха, че това не е невъзможно, останалите партии започнаха да изтеглят част от кандидатите си, достигнали до втори тур. Високата избирателна активност на първия тур показа, че 315 избирателни района от 577 са изправени пред потенциален втори тур с трима и повече претенденти.

Социологическите проучвания сочат, че "Национален сбор" е на път да получи между 250 и 300 места. Това обаче са прогнози, които не включват очакваните размествания заради оттеглили се депутати или призиви от една партия да подкрепи кандидатите на друга.

"Играта не е приключила. Трябва да мобилизираме всичките си сили", заяви пред телевизия "Франс 2" кметът на Париж Ан Идалго от Социалистическата партия - част от новосформираната лява коалиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Виктория и Дейвид Бекъм облякоха лилавите си сватбени тоалети 25 години по-късно

"Вижте какво открихме...", написа двойката в социалните си мрежи.

18:40 - 04.07.2024
Спорт

Григор Димитров достигна третия кръг на "Уимбълдън" след неочакван обрат

Българският тенисист постигна победа след обрат от два сета изоставане

18:12 - 04.07.2024
Важно днес

Шофьорът, убил млада двойка на бул. "Сливница", е осъден на 6 г. затвор

Адриан Антонов е осъден на 6 години затвор. По закон той може да получи между 3 и 15 г. наказание

17:56 - 04.07.2024
Живот

Внимание, търсят се най-добрите ловци на залези

Код оранжево - най-добрият коктейл с дъх на залез и балончета

17:53 - 04.07.2024
Спорт

"Сивият вълк" на голмайстора на Турция предизвика дипломатически спор с домакините на Евро 2024

Скандалите на Европейското по футбол не спират

17:32 - 04.07.2024
Млада България

Защо нищо не е наред с образованието в България?

Доклад на Сметната палата показва, че качеството на образованието се влошава

14:31 - 04.07.2024