Снимка: © Getty Images

Всеки трети спрян за проверка водач е с положителен тест за наркотик.

Това заяви инспекторът от Пътна полиция Радослав Кръстев. Само за 10 дни в столицата са установени 30 шофьори, седнали зад волана след употребата на дрога. Други 20 са отказали да направят тест.

„Масово употребата е на канабис и амфетамини. Също и бензодиазепини, които се срещат при водачи, които са на лечение на психози, нервни разстройства“, казва Кръстев и допълва:

„При наркотиците не са толкова видими признаците, колкото при алкохола. Самите водачи, употребили наркотици, са с приповдигнато настроение, когато употребяват кокаин, амфетамин или така наречените повдигащи наркотици“, отбеляза Радослав Кръстев.

"Точни данни за употребяващите и зависимите няма, но данните на Пътната полиция са достатъчно показателни и много тревожни", заяви по този повод психологът Виктория Казакова от Превантивния център по наркомании. Според нея при хората с проблеми с дрогата е необходима психиатрична експертиза и задължително лечение.

Снощи полицията задържа педиатър с положителна проба за кокаин на пътя. Той се е прибирал по магистрала "Струма" към София, когато е спрян и е тестван.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море