Ако името на Еманюел Макрон досега се споменаваше неизбежно в контекста на неуспешните опити да предотврати войната в Украйна и да усмири Путин по телефона, кампанията му за втория тур на президентските избори произведе PR-хит, който отклони всички погледи от негативните новини и ги насочи към... гърдите му.

В Instagram-профила на неговата фотографка Соазиг дьо ла Моасониер се появи снимка на Макрон от посещението му в Марсилия, на която френският президент се е отпуснал на диван с разкопчана до средата бяла риза и се усмихва.

Снимката трудно може да бъде пропусната, въпреки че е "скрита" на предпоследно място в галерия с още 9 фотографии от този ден - ризата открива гледка към окосмените гърди на 44-годишния държавен глава.

Някои разчетоха посланието му като леко комичен опит да привлече младежката публика на своя страна няколко дни преди ключовия балотаж (засега Макрон увеличава преднината си пред Марин льо Пен до 10%) и засипаха Twitter с meme-та.

Други - като британският Times - дори публикуваха анализи, в които сравняват демонстрацията на тестостеронов сексапил с носталгията по символи на мъжествеността като Шон Конъри от ранните филми за 007 или Том Селек като "Marlboro Man" на фона на по-новите стандарти за красота.

"Оказва се, че Макрон има достатъчно приемливи гърди, за да бъде новият Джеймс Бонд":

Сравненията с полуголите снимки на Владимир Путин от ваканциите му в Сибир бяха неизбежни. Когато руският президент е питан защо се появява без риза на официални снимки, той отговаря, че не смята за необходимо "да се крие зад храстите, докато е на почивка".

"За разлика от параноичната пропаганда на Путин, Макрон изгражда архетипен образ на силен демократичен лидер - млад, жизнен, на работа, за да спаси световния ред. Главнокомандващ играч", коментира американският журналист Карл Чайка пред Daily Beast и вижда в снимката "иконична фотография, която издава нотка на харизматична личност - независимо дали е вярно или не - и изобилна власт".

Социалните мрежи са по-безпощадни към Макрон:

Водещият на френското ТВ-предаване "C à vous" сравнява стила на Макрон с този на известния философ Бернар-Анри Леви, чиято стил неизменно включва бяла риза с дълбоко деколте.

Макрон очевидно приема вълненията около снимката с добро чувство за хумор и самоирония.

"Беше много топло в Марсилия, както виждате. Има и такива моменти...", казва той в предаването. На въпроса дали той лично е одобрил публикуването на тази снимка, президентът потвърждава, че е казал "да" на серията, но конкретното изображение "може би е минало малко бързо" пред погледа му.

"Ако феновете на Демис Русос ни слушат, може би ще се впечатлят", коментира още той.

Това е вторият случай, в който снимките "зад кулисите" на кампанията се превръщат в новина - като военният суетшърт с емблемата на въздушно-десантните спецчасти, с който Макрон се появи на неделно заседание в Елисейския дворец.

Макрон замени костюма с джинси и военен суетшърт: Открийте разликите със Зеленски

За два дни снимката с бялата риза събра над 23 000 харесвания в профила на Соазиг дьо ла Моасониер, a някои от коментаторите в социалните мрежи се шегуват, че щом една снимка на косматите гърди на президента може да отнеме повече от 24 часа обществени дебати, това е показателно за скуката на досегашната предизборна кампания.

Междувременно, двамата кандидати се готвят за решителен дебат, който ще се проведе в сряда вечер. Въпреки прогнозата за относително сигурна победа за Макрон с между 55-56%, екипът му се старае да не допусне демобилизация на избирателите в последния момент.

"Помислете си какво си казваха британските избиратели малко преди Brexit или в САЩ преди избора на Тръмп: Няма да гласувам, какъв е смисълът? Мога да ви кажа, че са съжалявали на следващия ден. Така че ако искате да избегнете немислимото или онова, което ви отблъсква, избирайте сами за себе си", казва той в интервю за France 5.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024