Всички са поканени в "Ателието" на Любен Зидаров - Нова изложба в чест на легендарния художник

През 2023 г. беше отбелязана 100-годишнината от рождението на легендарния художник и илюстратор Любен Зидаров.

По този повод ви изкуствоведът и негов син Филип Зидаров, съвместно с арт галерия "Нюанси", канят почитателите на изкуството му в “Ателие”-то на художника.

„Ателие“ е наречена сравнително неголямата изложба, паралелна на мащабната ретроспектива „Сто години Любен Зидаров“, започнала на 8 февруари в салона на Съюза на българските художници на ул. Шипка 6. Тя е посветена на негови подготвителни рисунки и проекти за илюстрации и е курирана лично от Филип Зидаров.

Замислена е като допълнителна възможност за изкушените от стила и името на художника, останал творчески активен до последния ден на „своето“ столетие с все по-неочаквани инвенции, да се срещнат с елементи на неговата илюстраторска и живописна „лаборатория“.

Експозицията е съставена от различни опити и варианти на известни илюстративни цикли, като Андерсеновите приказки, „Островът на съкровищата“ и от други прочути произведения на детската литература, непознати и непубликувани, защото представляват онази част от творческия процес, водещ до публикуваните творби, който обикновено остава скрит за публиката.

Изложбата ще покаже още ранни рисунки от 1950-те, оригинали от създадения през 1960-те комикс „Островът на съкровищата“, както и някои от последните акварели на Любен Зидаров. Освен радост за любителите на неговото творчество, тя е и рядък шанс за неговите сегашни и бъдещи колекционери, казва синът му.

Роден във Велико Търново на 23 декември 1923 г., Любен Зидаров завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948, но още като ученик рисува многобройни илюстрации и комикси за различни вестници и списания.

През 1950 – 1970 рисува за детските издания вестник „Септемврийче“ и списание „Славейче“, главен художник е на издателство „Народна младеж“ (1967 – 1970). През 2022 той беше удостоен със званието доктор хонорис кауза на Художествената академия в София.

Любен Зидаров почина на 99-годишна възраст на 3 януари 2023 г.

Експозицията ще може да бъде разгледана от 13-ти февруари до 3-ти март.


„Вампирова булка“, илюстрация към „Български приказки“ от Николай Райнов, 1974 "Приказният свят на Любен Зидаров" е в галерия "Квадрат 500"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024