"Приказният свят на Любен Зидаров" е в галерия "Квадрат 500" Снимка: © НХГ

Художникът и илюстратор на детски книги Любен Зидаров напусна физическия свят в началото на 2023 г., но светът, който той създаде с работата си, е тук. И част от него може да се види в изложба, посветена на автора, в "Квадрат 500" в София.

Десет илюстрации на художника вече са подредени в експозицията "Приказният свят на Любен Зидаров" и ще останат в галерията до 26 март.

"В музея илюстрацията, "излязла" извън книжното тяло, придобива живот на самостоятелно кавалетно произведение в своята ярка първична цветност", коментира пред БТА д-р Таня Станева, уредник в Националната художествена галерия.

В изложбата може да се усети любопитството на художника към заобикалящата го действителност, а фантазията в неговите илюстрации е визуално продължение на текста в книгите, казват организаторите.

Илюстрация към романа „Островът на съкровищата“ от Робърт Луис Стивънсън, 1977

"Почти за всяко преиздаване на дадена книга Любен Зидаров доработваше и доразвиваше своите рисунки, правеше ги по-различни и по-живи. В продължение на седем десетилетия творческият почерк на художника претърпява развитие и достига до уникален и разпознаваем стил", допълва Станева.

Любен Зидаров, който почина на 4 януари на 99 години, като допоследно работеше. Започва да рисува илюстрации и комикси още като ученик. Публикува в различни вестници и списания от 1950 г. до 1970 г. Роден в Търново, художникът завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948 г.

Сред най-значимите му илюстрации са „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов., „Чичо Томовата колиба“ на Хариет Бичър Стоу.

През 2022 Любен Зидаров беше удостоен със званието доктор хонорис кауза на Художествената академия в София.

Негов син е изкуствоведът Филип Зидаров.

Известният художник и илюстратор Любен Зидаров почина на 99 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024