ЕК е готова за преговори с Украйна и Молдова, но "всичко е в ръцете на страните членки" Снимка: © Европейска комисия

Украйна и Молдова са изпълнили всички изисквания и Европейската комисия е готова да започне преговори за членство в Европейския съюз с тях, съобщи говорител на комисията.

Решението за старт на преговорите с двете страни беше взето от държавите членки на ЕС през декември - при условие, че кандидатките изпълнят определени критерии. Ключовият след тях е реформи и действия за борба с корупцията.

"Смятаме, че тези стъпки са били предприети от двете страни. Сега всичко е в ръцете на държавите членки," обяви на редовен брифинг на комисията говорителката ѝ Ана Писонеро.

Тя уточни, че водещата роля вече е на Съвета на ЕС, но ѝ на председателство му, което трябва да организира т.нар. междуправителствена конференция, с която официално се поставя началото на преговорите.

Украинският външен министър Денис Шмигал също коментира решението на Брюксел.

"Сега очакваме следващата стъпка от нашите европейски партньори - да дадат начало на преговорите още този месец," написа той в Telegram.

Повечето държави настояват това да се случи на 25 юни, защото на 1 юли ротационното председателство на Съвета на ЕС ще бъде поето от Унгария, която остро се противопоставя на членството на Украйна в общността.

Въпреки натиска унгарският премиер Виктор Орбан може и да откаже да даде начало на преговорите. Той отдавна посочва като основен мотив да не подкрепя членството на Украйна лошото, според него, отношение, към унгарските малцинства в страната. Орбан все по-често говори с езика на Кремъл, а не с този на Брюксел, и повтаря опорни точки на Кремъл за войната.

Украйна подаде молба за членство в ЕС през февруари 2022 г. след началото на войната, която Русия започна на нейна територия. Месец по-късно кандидатства и Молдова.

Двете държави получиха статут на страни кандидатки през юни същата година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024