В партньорство с: 

На 1 юли 1911 година американецът от полски произход Казимир Функ, биохимик по професия, за пръв път използва думата “витамин”.

Функ извлича от оризови люспи, вещество съдържащо витамин B1, с което лекува болестта бери-бери, като по-късно го кръщава “витамин”.  Бери-бери представлява авитаминоза на витамин B1, водеща до полиневрит. Името на заболяването идва от синхалски език и означава „не мога, не мога“ - свързано е с подуване на крайниците и невъзможност на хората да стъпват на краката си. 

Болестта е разпространена предимно в страните от Източна, Югоизточна и Южна Азия, където населението се храни основно с обелен ориз. Самата думата "витамин" произлиза от латинската дума vita (живот) и биохимичния термин амин (съдържащ азот) – въпреки че сега знаем, че не всички витамини съдържат азот. 

Витамините представляват нискомолекулни вещества от органичен характер, спомагащи за пълноценната жизнена дейност на човека и животните.

Може би най-известния Витамин е С. Той има благоприятен ефект върху кожата, тъй като предпазва от свободните радикали, а когато става дума за имунитет, витамин С е повече от отличен избор, защото защитава имунната система. 

Редовният прием на витамин С може да намали средната продължителност и симптомите на обичайната настинка и дори да спомогне за намаляване на риска от развиване на по-сериозни състояния като пневмония и белодробни заболявания.

Тъй като тялото ви не произвежда витамин С, трябва да го получите от диетата си.
 
Ако искате да набавяте редовно необходимите количества от този витамин, можете да използвате и хранителни добавки. Решението на Jamieson е вкусна дъвчаща форма на Витамин С, със съдържание от 500 mg във всяка таблетка, като сега опаковкат от 100 таблетки е с бонус от още 20. 

Марката има почти 100-годишна история и е едно от най-реномираните имена, когато става дума за естествени продукти за здравето. 

Jamieson: От хапчето до рибата в морето 

Ето и няколко въпроса, свързани с приемането на витамин C. 

Може ли витамин C да подобри физическата форма?

Възможно е. Ако нивата на витамин С в кръвта са нормални, физическата форма няма да се подобри с вземане на повече витамин С. В случай, че нивата на витамин С са под нормалните граници, физическото представяне може да бъде понижено.

Помага ли витамин C при настинка?

Изследванията показват, че 250-2,000 мг/ден витамин C, приеман като храна или хранителна добавка, намалява сериозността на настинките.

Има доказателства, че когато хора, които редовно приемат добавки с витамин С, настинат, заболяването продължава по-малко дни и симптомите са по-малко тежки.

За какво друго може да помогне приемът на витамин C?

Приемането на перорални добавки с витамин С в комбинация с други витамини и минерали изглежда предотвратява влошаването на макулната дегенерация (AMD). Някои изследвания също предполагат, че хората, които имат по-високи нива на витамин С в диетата си, имат по-малък риск от развитие на катаракта.

Витамините помагат ли за предпазване от сърдечен удар?

Различни изследвания наскоро установиха, че при хора с ниски нива на витамини A, E, и C, и бета-каротин вероятността да развият сърдечно заболяване е по-голяма. Във всеки случай, необходими са повече изследвания, за да се обясни ролята на витамините в областта на сърдечносъдовите заболявания. Хората със стомашно-чревни заболявания и някои видове рак могат да бъдат податливи на недостиг на витамин С.

Куркумата - не подозирате колко полезна може да е

Консумацията на допълнително витамин C подпомага ли приема на други добавки? 

Да, например желязодефицитната анемия произлиза не само от недостатъчен прием на желязо, но също така и от лошата абсорбция на желязо от храната. Когато храни, богати на витамин C или добавки с витамин С, се вземат заедно с храни, които съдържат желязо, абсорбцията на желязо се подобрява драматично.

Същото важи и за селена. Той е важен за хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза, спомага за забавяне на стареенето, тъй като е антиоксидант, и за укрепване на имунната защита. Дефицитът му често се изразява в чувство за умора. Добра идея е да го комбинирате с цинк и витамин C.

За какво да внимавате?

Ако приемете по-голяма доза витамин C той се изхвърля от тялото ви. И все пак не трябва да взимате повече от 2000 милиграма на ден, защото увеличава риска от значителни странични ефекти. Също имайте предвид, приемът на витамин С може да увеличи усвояването на алуминия от лекарства, съдържащи алуминий, като фосфатни свързващи вещества. Това може да бъде вредно за хората с бъбречни проблеми.

Приемът на витамин С с перорален контрацептив или хормонална заместителна терапия може да повиши нивата на естроген. Приемането на витамин С със статини срещу висок холестерол, може да намали ефекта на лекарствата.

За ползите от джинджифила и връзката му с морала


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти