В партньорство с:

На 1 юли 1911 година американецът от полски произход Казимир Функ, биохимик по професия, за пръв път използва думата “витамин”.

Функ извлича от оризови люспи, вещество съдържащо витамин B1, с което лекува болестта бери-бери, като по-късно го кръщава “витамин”. Бери-бери представлява авитаминоза на витамин B1, водеща до полиневрит. Името на заболяването идва от синхалски език и означава „не мога, не мога“ - свързано е с подуване на крайниците и невъзможност на хората да стъпват на краката си.

Болестта е разпространена предимно в страните от Източна, Югоизточна и Южна Азия, където населението се храни основно с обелен ориз. Самата думата "витамин" произлиза от латинската дума vita (живот) и биохимичния термин амин (съдържащ азот) – въпреки че сега знаем, че не всички витамини съдържат азот.

Витамините представляват нискомолекулни вещества от органичен характер, спомагащи за пълноценната жизнена дейност на човека и животните.

Може би най-известния Витамин е С. Той има благоприятен ефект върху кожата, тъй като предпазва от свободните радикали, а когато става дума за имунитет, витамин С е повече от отличен избор, защото защитава имунната система.

Редовният прием на витамин С може да намали средната продължителност и симптомите на обичайната настинка и дори да спомогне за намаляване на риска от развиване на по-сериозни състояния като пневмония и белодробни заболявания.

Тъй като тялото ви не произвежда витамин С, трябва да го получите от диетата си.

Ако искате да набавяте редовно необходимите количества от този витамин, можете да използвате и хранителни добавки. Решението на Jamieson е вкусна дъвчаща форма на Витамин С, със съдържание от 500 mg във всяка таблетка, като сега опаковкат от 100 таблетки е с бонус от още 20.

Марката има почти 100-годишна история и е едно от най-реномираните имена, когато става дума за естествени продукти за здравето.

Jamieson: От хапчето до рибата в морето

Ето и няколко въпроса, свързани с приемането на витамин C.

Може ли витамин C да подобри физическата форма?

Възможно е. Ако нивата на витамин С в кръвта са нормални, физическата форма няма да се подобри с вземане на повече витамин С. В случай, че нивата на витамин С са под нормалните граници, физическото представяне може да бъде понижено.

Помага ли витамин C при настинка?

Изследванията показват, че 250-2,000 мг/ден витамин C, приеман като храна или хранителна добавка, намалява сериозността на настинките.

Има доказателства, че когато хора, които редовно приемат добавки с витамин С, настинат, заболяването продължава по-малко дни и симптомите са по-малко тежки.

За какво друго може да помогне приемът на витамин C?

Приемането на перорални добавки с витамин С в комбинация с други витамини и минерали изглежда предотвратява влошаването на макулната дегенерация (AMD). Някои изследвания също предполагат, че хората, които имат по-високи нива на витамин С в диетата си, имат по-малък риск от развитие на катаракта.

Витамините помагат ли за предпазване от сърдечен удар?

Различни изследвания наскоро установиха, че при хора с ниски нива на витамини A, E, и C, и бета-каротин вероятността да развият сърдечно заболяване е по-голяма. Във всеки случай, необходими са повече изследвания, за да се обясни ролята на витамините в областта на сърдечносъдовите заболявания. Хората със стомашно-чревни заболявания и някои видове рак могат да бъдат податливи на недостиг на витамин С.

Куркумата - не подозирате колко полезна може да е

Консумацията на допълнително витамин C подпомага ли приема на други добавки?

Да, например желязодефицитната анемия произлиза не само от недостатъчен прием на желязо, но също така и от лошата абсорбция на желязо от храната. Когато храни, богати на витамин C или добавки с витамин С, се вземат заедно с храни, които съдържат желязо, абсорбцията на желязо се подобрява драматично.

Същото важи и за селена. Той е важен за хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза, спомага за забавяне на стареенето, тъй като е антиоксидант, и за укрепване на имунната защита. Дефицитът му често се изразява в чувство за умора. Добра идея е да го комбинирате с цинк и витамин C.

За какво да внимавате?

Ако приемете по-голяма доза витамин C той се изхвърля от тялото ви. И все пак не трябва да взимате повече от 2000 милиграма на ден, защото увеличава риска от значителни странични ефекти. Също имайте предвид, приемът на витамин С може да увеличи усвояването на алуминия от лекарства, съдържащи алуминий, като фосфатни свързващи вещества. Това може да бъде вредно за хората с бъбречни проблеми.

Приемът на витамин С с перорален контрацептив или хормонална заместителна терапия може да повиши нивата на естроген. Приемането на витамин С със статини срещу висок холестерол, може да намали ефекта на лекарствата.

За ползите от джинджифила и връзката му с морала


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари

Депутатът от ГЕРБ твърди, че е получил уверение за подкрепа и от Христо Иванов от ДБ

18:13 - 05.12.2023
Важно днес

Смяната в "Пирогов" е спряна след жалба на уволнения Валентин Димитров

Съдът остави директора на поста му въпреки решението на здравния министър

17:48 - 05.12.2023
Култура

37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

За втора поредна година България няма да участва в "Евровизия"

17:06 - 05.12.2023
Култура

65 г. по-късно песен на Бренда Лий оглави класацията на Billboard с помощ от TikTok

78-годишната изпълнителка става най-възрастният човек, оглавявал класацията на Billboard

16:28 - 05.12.2023
Важно днес

Нов скандал с "Човек на годината" на БХК: Майката на покойната Даная отказа номинация

Още двама номинирани се разграничиха от организацията след отхвърлянето на

16:20 - 05.12.2023
Важно днес

Магистратите се опълчиха на всички промени в Конституцията за Инспектората

Радомир Чолаков напомни на магистратите, че не могат сами да решават кой да ги проверява

16:00 - 05.12.2023
Важно днес

Все още има блокирани българи на летището в Мюнхен, транспортът в Южна Германия остава затруднен

Полетите на летището в Мюнхен все още са "силно ограничени"

14:36 - 05.12.2023