Втори ден продължава нахлуването на Украйна в руската област Курск Снимка: © Getty Images

Съобщения за изненадващо нахлуване на украински сили в руската Курска област, което продължава вече втори ден, накара руския президент Владимир Путин да свика извънредна среща на висшите си служители в областта на отбраната.

Смята се, че украински сили са напреднали на север, вероятно на до 15 км. от границата, по магистрала северно от граничното село Свердликово. Тази информация обаче не може да бъде проверена независимо.

В сряда руското министерство на отбраната заяви, че атака на "няколкостотин войници", преминали слабо защитена част от границата, е била неутрализирана.

В телевизионно изказване в началото на срещата с членове на руското правителство Путин определи нападението като "сериозна провокация" и обяви, че по-късно ще обсъди ситуацията с висши служители по сигурността.

Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов заяви, че е докладвал на Кремъл настоящата оперативна обстановка.

Съобщава се, че цивилните граждани са евакуирани от районите, в които предполагаемо са нахлули украински сили, като около 300 души са били настанени във временни жилища.

До този момент Киев запазва мълчание по въпроса.

Най-вероятно става дума за опит на Украйна, чиято отбрана е разтеглена на източния фронт в Донбас, да отклони част от руските сили за защита на част от фронтовата линия.

Критици на подобни действия обаче твърдят, че те нямат дългосрочна военна цел. През март антикремълски руски групи предприеха атаки от Украйна срещу Белгородска и Курска област, но бяха отблъснати без практическа стратегическа полза.

Информацията за случващото се сега, е оскъдна, но този път изглежда, че операцията е по-скоро работа на украински военни, а не на руски опозиционни групи.

Междувренно британският "The Guardian" съобщи, че Русия вкарва още войници на територията на Украйна. Силите ѝ в страната се оценяват на около 520 000 души, което е два до три пъти повече от числеността в първите дни на пълномащабната ѝ инвазия.


Украински пилоти вече летят на изтребители F-16


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024