Втори ден без влакове в Гърция и нови протести заради жп катастрофата Снимка: © Getty Images

Жлезопътни работници в Гърция удължиха стачката си с още един ден и така страната отново се оказа с блокиран жп транспорт. Провеждат се и още протести във връзка с влаковата катастрофа, при която загинаха 57 души.

Хиляди граждани протестират срещу липсата на държавен контрол върху сигурността на транспорта и обвиняват за инцидента както железопътната компания, така и правителството.

"Федерацията предупреждаваше за проблеми от толкова много години, но тя никога не беше взета насериозно", заяви основният профсъюз на железничарите, като поиска среща с новия министър на транспорта. Той беше назначен малко след като предшественикът му подаде оставка след инцидента.

Профсъюзът заяви, че иска ясен график за прилагането на протоколите за безопасност. Една от основните причини катастрофата да се случи е това, че двата влака са се движили по един и същи коловоз. Вероятната човека грешка обаче е само част от поредица от пропуски и небрежност, довела до трагедията.

59-годишният началник на гарата в Лариса е арестуван и е обвинен в непредумишлено убийство. В четвъртък гръцките власти публикуваха аудиозаписи, на които се чува как един от машинистите на влака получава инструкции да пренебрегне червената светлина на светофар.

"С номер 47 преминавате червения изходен светофар до светофара за влизане на Неон Порон", се чува да казва началникът на гарата.

"Василис, мога ли да тръгна?", отговаря машинистът на влака, на което началникът на гарата казва: "Тръгвай, тръгвай".

Началникът на гарата в Лариса се яви в съда в четвъртък, като адвокатът му заяви, че е "съкрушен от случилото се".

"Малко е рано за изявления, защото не разполагаме с цялата информация по делото. Клиентът ми пое своята отговорност според функциите, които изпълнява. Но засега може да кажем, че не трябва да се фокусираме върху дървото, когато зад него се вижда цяла гора", посочва правният защитник на обвиняемия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024