Втори конвой с помощи започна да влиза в Газа Снимка: © Getty Images

Втори конвой от камиони, превозващи хуманитарна помощ, е влязъл в египетската част на граничния пункт Рафах и се е насочил към ивицата Газа. Това твърдят неназовани египетски източници от сферата на сигурността, цитирани от "Ройтерс".

По тяхна информация общо около 19 камиона, превозващи медицински и хранителни продукти, са били инспектирани от Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA).

Първият конвой от 20 камиона с крайно необходими доставки влезе в Газа в събота. Той и беше и първият, който влезе в окупираната територия от началото на войната между Израел и "Хамас'.

Израел наложи пълна блокада и започна въздушни удари по Газа в отговор на смъртоносното нападение на терориститите от "Хамас" на израелска територия на 7 октомври. Скоро след това пропускателният пункт Рафах не функционираше, а бомбардировките откъм Газа повредиха пътища и сгради.

Представители на ООН твърдят, че за покриване на неотложните нужди в ивицата ще е необходим по-висок непрекъснат темп от поне 100 камиона на ден. Преди избухването на последния конфликт в анклава ежедневно пристигаха по няколкостотин камиона.

Ръководителят на хуманитарната служба на ООН Мартин Грифитс посочва пред "Ройтерс", че се работи по разработването на "лека" система за инспекции, чрез която Израел да може да проверява пратките, но да осигури устойчив поток за доставките.

Медицинските центрове в Газа са претоварени, откакто Израел наложи "пълна обсада" на територията в отговор на атаките на "Хамас". Електрозахранването в региона също е прекъснато.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024