Втори опит на Кремъл да замеси България във взрива на Кримския мост Снимка: © Telegram / Baza

Кремъл и пропагандата му машина с втори опит да замесят България в разследването по взривяването на моста, свързващ Русия с окупирания и незаконно анексиран от Москва украински полуостров Крим. В новата версия на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Следственият комитет на Русия (СКР) вече не се говори за камион-бомба, а само за товар, който бил преминал през страната ни. Съобщението за развитието на разследването на руските власти дойде от официалните държавни медии в страната на Владимир Путин.

Това се случва ден, след като българските служби и власти съобщиха, че е безспорно установено, че въпросният взривен камион не е бил на територията на страната, каквато бе първата информация от Кремъл, с което смятат темата за приключена.

ФСБ продължава да твърди, че зад взрива стои военното разузнаване на Украйна. Съобщено бе, че вече са арестувани 8 души - петима руски граждани, двама украинци и един арменец. Новата версия обаче е, че товар с полиетиленово фолио, в което е бил скрит експлозив, е пътувал от Одеса до България - в частност Русе.

Ставало дума да 22 палети с общо тегло 22 770 кг, които в началото на август са изпратени по договор между компании с наименования "Транслогистик УА" (базирана в Киев) и Baltex SA. От България товарът бил доставен в Поти, Грузия, оттам - в Армения. В последната държава между 29 септември и 3 октомври е приложен митническият контрол на държавите от Евразийския икономически съюз. Оттам арменска фирма праща товара към получател, регистриран в Москва и пресича границата между Грузия и Русия, твърди руското разследване.

В проверката на българските власти бе споменато за пратка с полиетиленово фолио, която обаче не идва от Украйна, а от друга страна в ЕС. Товарът е бил обект на митнически контрол и съхранение като транзитен, преди да продължи към държава, различна от Русия. Проверката на службите е установила още, че "контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион".

Служители на ГДБОП и Агенция "Митници" са иззели документи и видеозаписи от Свободна зона - Русе в издирване на товара, посочен от Кремъл като взрив, предназначен за Кримския мост, съобщи днес БНР. Посочената от Русия фирма няма регистрация в България, а в Панама и нейни митнически представители са спедиторската фирма "Тиваком". Пред националното радио един от управителите на спедиторската фирма Валентин Илиев заявява, че отговорност за съдържанието на контейнери носят граничните и митнически власти на държавите, през които преминават товарите.

Още в понеделник Европейската комисия излезе с позиция, че не може да се вярва в "разследванията" на Русия за Кримския мост, но въпреки това българското правителство разпореди проверка по случая на МВР и ДАНС, резултатът от която излезе още вчера.

Кримският мост бе взривен в събота и части от него пропаднаха в морето. Съоръжението бе построено от Москва след незаконната анексия на полуострова и е ключово за снабдяването на руските сили, които воюват на територията на Украйна - вече в рамките на войната, започната на 24 февруари от Владимир Путин. Мостът снабдяваше и силите на самопровъзгласилите се т.нар. Луганска и Донецка народна република, за чиито територии се водят военни действия още от 2014 г.

Официален Киев не потвърждава каквото и да било участие във взривяването на моста.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Двама полицаи пострадаха при катастрофа между лек автомобил и патрулка на АМ "Тракия"

Инцидентът доведе до голямо задръстване, включително и в аварийната лента с насрещно движение

15:59 - 26.11.2022

САЩ разполагат 8 броя от най-добрите си бойни дронове в Гърция

САЩ изпращат осем безпилотни самолета MQ-9 Reaper в гръцката база Лариса

15:06 - 26.11.2022

Най-малко 8 души загинаха под свлачище в италианския курорт Иския

Сред изчезналите има семейство с две деца и двойка с новородено дете

14:26 - 26.11.2022

Огромен пожар избухна в Катар в близост до стадион от Световното първенство

Пожар е избухнал в близост до стадиона, където тази вечер ще се играе мачът между Аржентина и Мексико

13:42 - 26.11.2022

България напредва към еврозоната, но членството ѝ остава неясно, потвърди S&P

Все още е неясно дали тя ще получи членство от 1 януари 2024 г. поради няколко пречки

12:41 - 26.11.2022

Протест на работници в най-голямата фабрика за iPhone доведе до сериозни проблеми за Apple

Най-голямата фабрика за iPhone в света, намираща се в Централен Китай, беше застигната от протести

11:24 - 26.11.2022

Почернените майки на Путин се оказаха видни политкомисарки

Срещите на руския президент Владимир Путин с цивилни граждани отново станаха повод за съмнения дали изобщо са реални

11:20 - 26.11.2022