Борис Бекяров - един от най-близките съдружници на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, се върна в България и беше задържан. Прокуратурата му е наложила парична гаранция от 44 хил. лв., която трябва да се внесе в 4-дневен срок. Той има и забрана да напуска страната.

66-годишният математик и бизнесмен, който от 2020 г. се намираше в Австрия, е кацнал късно снощи у нас, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред в. „Сега“.

БНР и „24 часа“ съобщават, че Бекяров се е явил в Специализираната прокуратура, за да му бъде повдигнато обвинение, и е бил задържан. Причината – не е отпаднало основанието, че може да се укрие. Изразил е готовност да съдейства на прокуратурата. 

Бекяров е обвинен за участие в престъпна група, ръководена от Васил Божков и извършвала изнудване, финансови и данъчни престъпления в особено големи размери, подкупи и длъжностни престъпления. За него беше издадена европейска заповед за арест. Първоначално беше задържан във Виена, но след това освободен, и остана в Австрия.

Математикът е съдружник в "Еврофутбол" от 90-те години на миналия век.

През август Антикорупционната комисия КПКОНПИ внесе иск в Окръжен съд – Бургас за отнемане на имущество от Бекяров на стойност над 12 милиона лева.

Бекяров беше включен и в разширения списък на българите, които са свързани лица със санкционираните от САЩ по закона „Магнитски“ (това са Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков). Бизнесменът обжалва попадането в списъка.

Бекяров е вторият съдружник на Божков, който се завръща у нас. През май от Дубай пристигна Георги Попов, който заедно с обвиняемия бизнесмен управляваше „Левски“. Съдът му определи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 40 000 лв.

Преди дни Божков, който се намира в Дубай, заяви, че ОАЕ е отказала да го екстрадира, защото от българската прокуратура не представили важни документи за процедурата.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина