Втори съдружник на Божков се завърна в България, прокуратурата му наложи гаранция

Борис Бекяров - един от най-близките съдружници на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, се върна в България и беше задържан. Прокуратурата му е наложила парична гаранция от 44 хил. лв., която трябва да се внесе в 4-дневен срок. Той има и забрана да напуска страната.

66-годишният математик и бизнесмен, който от 2020 г. се намираше в Австрия, е кацнал късно снощи у нас, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред в. „Сега“.

БНР и „24 часа“ съобщават, че Бекяров се е явил в Специализираната прокуратура, за да му бъде повдигнато обвинение, и е бил задържан. Причината – не е отпаднало основанието, че може да се укрие. Изразил е готовност да съдейства на прокуратурата.

Бекяров е обвинен за участие в престъпна група, ръководена от Васил Божков и извършвала изнудване, финансови и данъчни престъпления в особено големи размери, подкупи и длъжностни престъпления. За него беше издадена европейска заповед за арест. Първоначално беше задържан във Виена, но след това освободен, и остана в Австрия.

Математикът е съдружник в "Еврофутбол" от 90-те години на миналия век.

През август Антикорупционната комисия КПКОНПИ внесе иск в Окръжен съд – Бургас за отнемане на имущество от Бекяров на стойност над 12 милиона лева.

Бекяров беше включен и в разширения списък на българите, които са свързани лица със санкционираните от САЩ по закона „Магнитски“ (това са Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков). Бизнесменът обжалва попадането в списъка.

Бекяров е вторият съдружник на Божков, който се завръща у нас. През май от Дубай пристигна Георги Попов, който заедно с обвиняемия бизнесмен управляваше „Левски“. Съдът му определи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 40 000 лв.

Преди дни Божков, който се намира в Дубай, заяви, че ОАЕ е отказала да го екстрадира, защото от българската прокуратура не представили важни документи за процедурата.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024