Вучич се оттегля като партиен лидер, след като спретна митинг с чиновници в своя подкрепа Снимка: © Getty Images

Сръбският президент Александър Вучич се оттегля като председател на своята Сръбска прогресивна партия (СНС). На митинг под дъжда той обяви решението си пред десетки хиляди свои симпатизанти, които излязоха в центъра на Белград, за да покажат подкрепата си за президента.

"Това е последната вечер, в която ще говоря с вас като председател на СНС“, каза им той.

В събота партията му провежда конгрес, като изглежда неговият лидерски пост ще бъде една от обсъжданите теми. Вучич не каза кой ще е неговият наследник, който да застане начело на партията.

Критиците на сръбския президент отдавна го обвиняват в авторитарен стил на управление. Оставката му от върха на СНС обаче няма голямо значение, тъй като Вучич и неговите последователи контролират по-голямата част от медиите, съдебната система и част от икономиката в страната.

В началото на месеца обаче Сърбия беше разтърсена от две масови стрелби, при които загинаха общо 18 души. В страната избухнаха протести срещу насилието с огнестрелни оръжия, а опозицията още повече се активизира срещу Вучич като призова за неговата оставка като лидер на страната.

Президентът организира големия митинг в Белград, за да демонстрира стабилността на властта си, след като преди седмица в столицата се проведе многохиляден протест срещу него и неговото управление.

Съобщава се, че автобуси от цяла Сърбия, но също и от съседни страни със сръбско население, са извозвали участници за митинга. Според публикации в медиите е оказван натиск и върху държавни служители да пътуват до Белград.

По-рано Вучич описа митинга като "най-голямото народно събиране в историята на Сърбия" и обеща поне 140 хил. участници. Според наблюдения на репортер на ДПА и независими сръбски медии на събитието са присъствали десетки хиляди.

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто и лидерът на сепаратистките босненски сърби Милорад Додик бяха сред присъстващите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024