"Вучич вън": Сърбия излезе на седми пореден протест срещу правителството Снимка: © Getty Images

Десетки хиляди сърби се включиха за седма поредна седмица в антиправителствени протести в Сърбия, съобщава "Ройтерс".

В столицата Белград те блокираха главна магистрала и поискаха оставката на правителството, което обвиняват, че е допринесло за културата на насилие в страната. Гражданското недоволство е породено от двете масови стрелби през месец май, при които загинаха 18 души.

Демонстрантите в сръбската столица скандираха "Вучич вън!" и носеха плакати срещу президента Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич. Шествия се проведоха и други големи градове в страната - Нови Сад, Крагуевац и Ниш.

"Времето работи в наша полза и колкото и време да отнеме, ние ще упорстваме и в крайна сметка ще постигнем целите си. Правителството сее отрова и страх в цяла Сърбия", заяви един от протестиращите - икономистът Владимир Савич.

Вучич, чиято партия е на власт от 2012 г., даде знак, че е готов да подложи подкрепата на кабинета си на тест и да свика предсрочни избори. Опозицията обаче иска предложенията на протестиращите да бъдат изпълнени - сред тях е да се даде по-голяма свобода на медиите.

По-рано миналата седмица Бърнабич заяви, че е готова да подаде оставката си и покани опозиционните партии, които подкрепиха протестите, за разговор. Организаторите на протестите обаче заявиха, че няма да разговарят с правителството, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Сърбия има дълбоко вкоренена култура на оръжията и заедно с останалите страни от Западните Балкани има изобилие от военни оръжия и боеприпаси, останали там след войните през 90-те години на миналия век.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024