ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната Снимка: © ВВС

Ръководството на Военновъздушните сили публикува изненадваща политическа декларация, в което отправя остри упреци срещу бившия служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев заради негови изказвания пред медиите.

В отвореното писмо се твърди, че е провокирано от "множество телевизионни интервюта от последните седмици със събеседници, чиито позиции и изказвания уронват престижа на българската бойна авиация, и въвеждат в заблуждение българското общество по отношение на необходимостта от поддържане на способностите на ВВС за осигуряване на националната сигурност", но конкретният адресат е Тагарев.

От ВВС са се обидили на военния експерт заради това, че "си позволи да окачестви неуморните усилия на целия личен състав на авиобаза Граф Игнатиево по осигуряване охраната на българското небе, като единствена възможност за осигуряване на работа на определен кръг от хора, свързани с експлоатацията на самолет МиГ-29".

Тагарев всъщност разкритикува президента Румен Радев, който до 2016 г. беше командира на ВВС, за това, че не е направил нищо, за да се потърси алтернативно решение за поддръжка на изтребителите извън Русия, и че в базата "Граф Игнатиево" работят около 1000 души, които скоро няма да имат какво да експлоатират, защото ресурсът на МиГ-29 ще приключи най-късно до края на 2023.

"Ние сме на бойният си пост, не защото сме част от облагодетелствана група от хора, а защото изпълняваме Конституцията и законите на страната", се казва в съобщението на ВВС. "Ние ясно осъзнаваме сложната военно-политическа и икономическа обстановка в света и региона, и произтичащите от нея трудности за осигуряване на летателната годност на МиГ-29. Поради тази причина полагаме огромни усилия в търсенето на решения, които да осигурят възможности българското небе да бъде охранявано от български летци".

Държави като Полша и Словакия, които също разполагат със старата съветска техника за ВВС, обаче предпочитат да предоставят безвъзмездно своите бойни самолети на Украйна.

Русия и Беларус, които биха могли да ремонтират МиГ-29, са изключени заради военната инвазия в Украйна. Въпреки това Министерството на отбраната откри процедура за купуване на шест ремонтирани двигатели за изтребителите срещу 22 млн. лв.

В позицията на ВВС се заявява, че "летим и обслужваме този тип самолети, които ни оставиха след реализирането на План 2004 - програмата за преструктуриране на армията, която беше приета като част от подготовката на България за членство в НАТО.

В същото време - ръководството на Военновъздушните сили използва писмото си, за да окачестви като "притеснителни" "политическите изказвания и коментари" в полза на предоставянето на българските МиГ-29 на Украйна в замяна на получаване на модернизирана техника от партньорите в НАТО.

Според ВВС, това е "освобождаване от наличната авиационна техника в полза на други държави без оглед на националните загуби и не предлагат конкретна визия за замяна на същата, така че страната ни да гарантира собствения си въздушен суверенитет".

Тезата, че без МиГ-29 армията не може да гарантира въздушния суверенитет на държавата - независимо от възможностите за съвместни патрули с държавите от НАТО - беше една от основните позиции на Румен Радев при оставката му от ВВС и кандидатирането му за президент през 2016.

"Като български военнослужещи, след подобни изявления, не можем безучастно да гледаме как г-н Тодор Тагарев очевидно пренебрегва националните ни приоритети и се опитва да омаловажи ролята на авиобаза Граф Игнатиево в изпълнението на основните национални и съюзнически ангажименти. Зад периодично повтаряни фрази „Ние сме член на НАТО и ЕС и това предполага, че споделяме едни и същи ценности“ той се опитва да отклони публичното внимание от сериозния проблем, който би възникнал при преждевременно сваляне от въоръжение на наличната бойна техника", се казва още в писмото на Военновъздушните сили.

"Опасно е, когато хора с амбиции, но без ангажименти и отговорности към отбраната на България застрашават с изявленията си нашата сигурност", обявяват още от ВВС, като визират Тодор Тагарев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Huawei Mate X3 - златното сечение между дизайн и функционалност

Да направиш тънък, лек и красив сгъваем телефон, който да не прилича на сандвич, със сигурност не е проста задача

19:21 - 31.05.2023

Домът на киното си търси нов стопанин

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента

18:43 - 31.05.2023

Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Иван Портних е привикан от Окръжна прокуратура във Варна като обвиняем по два казуса

17:48 - 31.05.2023

Гигантски гумени патета плават в Хонконг

Запознайте се с проекта на холандския творец Флорентин Хофман отблизо

17:39 - 31.05.2023

Петков се яви на разпит в прокуратурата, въпреки че ѝ няма "голямо доверие" (Обновена)

Петков е бил разпитван за разпространения от Радостин Василев запис на заседанието на ПП

16:59 - 31.05.2023

Петьо Петров - Еврото е издирван по обвинения в принуда и незаконни записи

Прокуратурата издирва Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и правене на незаконни записи

16:04 - 31.05.2023

Ясен Тодоров остава зам.-директор на НСлС: Главният прокурор назначавал и чистачките в Следствието

Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоровс

15:58 - 31.05.2023