Загиналите при взрива в турска мина вече са 40 души (Обновена) Снимка: © Getty Images

40 души са загинали след експлозия във въглищна мина в Северна Турция, съобщи вътрешният министър на страната. Към момента 58 миньори са спасени, 11 са ранени, а един е в неизвестност.

По време на взрива в петък в мината са се намирали около 110 души, като почти половината от тях са били на повече от 300 м дълбочина. Аварийните екипи са работили през цялата нощ, копаейки през скалите, за да достигнат до оцелелите.

Профсъюзът на работниците в минната промишленост на Турция "Маден-Иш" обясни случилото се с натрупване на метан. Други официални лица обаче заявиха, че е рано да се правят окончателни заключения относно причината за инцидента.

Президентът Реджеп Тайп Ердоган отмени свое посещение в югоизточната част на страната и се очаква да пристигне в провинция Бартън, където стана инцидентът.

Телевизионните кадри показаха разтревожени тълпи от хора, които се събираха около повредена бяла сграда близо до входа на шахтата в търсене на новини за своите приятели и близки.

Местният губернатор заяви, че екип от над 70 спасители е успял да достигне до точка в шахтата на около 250 метра под нея. Не стана ясно веднага дали спасителите ще успеят да се доближат до затрупаните работници или какво блокира по-нататъшното им преминаване.

Местната прокуратура заяви, че разглежда инцидента като злополука и започва официално разследване.

Един работник, който успя да излезе от мината, споделя пред BBC: „Имаше прах и дим и не знаехме какво точно се е случило“. Мината е собственост на държавната "Turkish Hard Coal Enterprises"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024