WSJ: Турция нарушава санкциите срещу Русия, продава стоки за оръжейната индустрия Снимка: © Getty

Турски компании продължават да изнасят за Русия електроника, резервни части и други стоки, необходими на въоръжените сили на Москва, която води война в Украйна, съобщи Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на свои източници. Тези действия са в нарушение на европейските и американските санкции, припомня изданието.

През 2022 г. най-малко 13 турски компании са изнесли за Русия стоки на стойност над 18 милиона долара, като в най-малко три от случаите става дума за доставка на стоки, произведени в САЩ. Купувачи са били 10 руски компании, твърди WSJ. Сред тях са дъщерно дружество на руската "Корпорация Тактическое Ракетное Вооружение", която произвежда въоръжение за флота, както и компанията "Промтехнология", специализирана в производството на огнестрелни оръжия.

Освен това от март до октомври миналата година турски фирми, заобикаляйки санкциите, са изпратили в Русия електрически генератори и други произведени в САЩ стоки на стойност още 15 милиона долара, твърди изданието.

Руските и турските власти все още не са коментирали публикацията.

Заради войната в Украйна, която Москва започна на 24 февруари, западните страни наложиха забрана за доставка на компоненти и технологии, които могат да бъдат използвани в производството на оръжия. Част от ограниченията са факт още от 2014 г., когато Русия незаконно анексира украинския полуостров Крим и започна военни действия в Донбас.

През август 2022 г. експерти от Британския кралски институт за изследвания в отбраната анализираха 27 вида съвременни руски оръжия, включително крилати ракети и комуникационни системи, които руската армия използва в Украйна. В изследваните образци специалистите са открили поне 450 вида вносни части, произведени в САЩ, Европа и Източна Азия. Въз основа на това експертите заключиха, че Русия продължава да заобикаля санкциите и да си набавя доставки, нужни за военнопромишления ѝ комплекс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Заради една рисунка. Как Русия отне дъщерята на Алексей и възроди практика от сталинизма?

В Русия антивоенна рисунка може да ви коства дъщерята

16:13 - 21.03.2023

Байдън разсекрети документи за произхода на COVID-19. Лаборатория в Ухан е под подозрение

Байдън подписва законопроект, изискващ разсекретяване на информацията за произхода на COVID

12:57 - 21.03.2023

"Stranger Things" се пренася на театралната сцена

Пиеса по хитовия сериал "Stranger Things" ще проследи историята на младите Джойс, Джим Хопър и Боб

12:39 - 21.03.2023

Си в Москва: Автократичната концепция за мир

Какво цели посещението на китайския президент в Русия година след войната?

12:31 - 21.03.2023

"Информационно обслужване" показа платформата за видеонаблюдение на изборите

Как ще се извършва видеозаснемането в изборния ден и как може да се гледа то?

11:50 - 21.03.2023