WSJ: Турция нарушава санкциите срещу Русия, продава стоки за оръжейната индустрия Снимка: © Getty

Турски компании продължават да изнасят за Русия електроника, резервни части и други стоки, необходими на въоръжените сили на Москва, която води война в Украйна, съобщи Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на свои източници. Тези действия са в нарушение на европейските и американските санкции, припомня изданието.

През 2022 г. най-малко 13 турски компании са изнесли за Русия стоки на стойност над 18 милиона долара, като в най-малко три от случаите става дума за доставка на стоки, произведени в САЩ. Купувачи са били 10 руски компании, твърди WSJ. Сред тях са дъщерно дружество на руската "Корпорация Тактическое Ракетное Вооружение", която произвежда въоръжение за флота, както и компанията "Промтехнология", специализирана в производството на огнестрелни оръжия.

Освен това от март до октомври миналата година турски фирми, заобикаляйки санкциите, са изпратили в Русия електрически генератори и други произведени в САЩ стоки на стойност още 15 милиона долара, твърди изданието.

Руските и турските власти все още не са коментирали публикацията.

Заради войната в Украйна, която Москва започна на 24 февруари, западните страни наложиха забрана за доставка на компоненти и технологии, които могат да бъдат използвани в производството на оръжия. Част от ограниченията са факт още от 2014 г., когато Русия незаконно анексира украинския полуостров Крим и започна военни действия в Донбас.

През август 2022 г. експерти от Британския кралски институт за изследвания в отбраната анализираха 27 вида съвременни руски оръжия, включително крилати ракети и комуникационни системи, които руската армия използва в Украйна. В изследваните образци специалистите са открили поне 450 вида вносни части, произведени в САЩ, Европа и Източна Азия. Въз основа на това експертите заключиха, че Русия продължава да заобикаля санкциите и да си набавя доставки, нужни за военнопромишления ѝ комплекс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024