WSJ: Турция нарушава санкциите срещу Русия, продава стоки за оръжейната индустрия Снимка: © Getty

Турски компании продължават да изнасят за Русия електроника, резервни части и други стоки, необходими на въоръжените сили на Москва, която води война в Украйна, съобщи Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на свои източници. Тези действия са в нарушение на европейските и американските санкции, припомня изданието.

През 2022 г. най-малко 13 турски компании са изнесли за Русия стоки на стойност над 18 милиона долара, като в най-малко три от случаите става дума за доставка на стоки, произведени в САЩ. Купувачи са били 10 руски компании, твърди WSJ. Сред тях са дъщерно дружество на руската "Корпорация Тактическое Ракетное Вооружение", която произвежда въоръжение за флота, както и компанията "Промтехнология", специализирана в производството на огнестрелни оръжия.

Освен това от март до октомври миналата година турски фирми, заобикаляйки санкциите, са изпратили в Русия електрически генератори и други произведени в САЩ стоки на стойност още 15 милиона долара, твърди изданието.

Руските и турските власти все още не са коментирали публикацията.

Заради войната в Украйна, която Москва започна на 24 февруари, западните страни наложиха забрана за доставка на компоненти и технологии, които могат да бъдат използвани в производството на оръжия. Част от ограниченията са факт още от 2014 г., когато Русия незаконно анексира украинския полуостров Крим и започна военни действия в Донбас.

През август 2022 г. експерти от Британския кралски институт за изследвания в отбраната анализираха 27 вида съвременни руски оръжия, включително крилати ракети и комуникационни системи, които руската армия използва в Украйна. В изследваните образци специалистите са открили поне 450 вида вносни части, произведени в САЩ, Европа и Източна Азия. Въз основа на това експертите заключиха, че Русия продължава да заобикаля санкциите и да си набавя доставки, нужни за военнопромишления ѝ комплекс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024