WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада Снимка: © Getty Images

Отстъплението на руската армия от бойното поле в Украйна е довело до парадок - Русия се оказва най-големият "доставчик" на тежко въоръжение за Киев, по-голям дори от страните от Запада.

Това съобщава Wall Street Journal в свой анализ на базата на публични данни и източници от армията.

От началото на войната Украйна е завзела 421 руски танкове на оттеглящите се войници-агресори - при предоставени 320 танка от западните партньори.

445 са бойните пехотни машини, които руснаците са изоставили на бойното поле в Украйна - предоставените в помощ на Украйна от Запада са 210.

Бойните бронирани машини, които руската армия е изпуснала, са 192 при общо 40, предоставени от Запада. Русия е "подарила" на противника си, без да иска, общо 44 реактивни системи за залпов огън, които Украйна добавя към 70 такива съоръжения от западните страни.

Статистиката е събрана от организацията за събиране на информация от публични източници Oryx.

"Ленд-лийз по руски - когато един украински танк буксира едновременно два руски събратя, преминали на светлата страна на силата"

Реалният брой на придобивките за украинската армия, оставени от изтеглящите се руски войски, вероятно е още по-голям, защото не всички завзети бойни технологии попадат на снимки или клипове. Русия е изоставила и големи количества артилерийски снаряди от съветски стандарт, които са необходими на Украйна.

Най-много танкове и тежко въоръжение са пропилени от руската армия при контраофанзивата на Украйна в Харковската област - включително 10 танка Т-80 и пет самоходни гаубици "Хиацинт", разказва зам.-началникът на подразделението "Карпатская Сеч" Руслан Андрейко.

"Имаме толкова много трофеи, че дори не знаем какво да ги правим. Започнахме като пехотен батальон, а сега сме нещо като механизиран батальон", казва той.

Друг украински военачалник коментира пред Wall Street Journal, че подразделението му използва четири завзети самоходни гаубици "Мста" от руската армия, както и танкове Т-90 и БТР-82.

Част от изоставеното руско въоръжение е готово за незабавно използване на фронта, друга част се предава за ремонт, а най-тежко повредените машини се използват за резервни части.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024