WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада Снимка: © Getty Images

Отстъплението на руската армия от бойното поле в Украйна е довело до парадок - Русия се оказва най-големият "доставчик" на тежко въоръжение за Киев, по-голям дори от страните от Запада.

Това съобщава Wall Street Journal в свой анализ на базата на публични данни и източници от армията.

От началото на войната Украйна е завзела 421 руски танкове на оттеглящите се войници-агресори - при предоставени 320 танка от западните партньори.

445 са бойните пехотни машини, които руснаците са изоставили на бойното поле в Украйна - предоставените в помощ на Украйна от Запада са 210.

Бойните бронирани машини, които руската армия е изпуснала, са 192 при общо 40, предоставени от Запада. Русия е "подарила" на противника си, без да иска, общо 44 реактивни системи за залпов огън, които Украйна добавя към 70 такива съоръжения от западните страни.

Статистиката е събрана от организацията за събиране на информация от публични източници Oryx.

"Ленд-лийз по руски - когато един украински танк буксира едновременно два руски събратя, преминали на светлата страна на силата"

Реалният брой на придобивките за украинската армия, оставени от изтеглящите се руски войски, вероятно е още по-голям, защото не всички завзети бойни технологии попадат на снимки или клипове. Русия е изоставила и големи количества артилерийски снаряди от съветски стандарт, които са необходими на Украйна.

Най-много танкове и тежко въоръжение са пропилени от руската армия при контраофанзивата на Украйна в Харковската област - включително 10 танка Т-80 и пет самоходни гаубици "Хиацинт", разказва зам.-началникът на подразделението "Карпатская Сеч" Руслан Андрейко.

"Имаме толкова много трофеи, че дори не знаем какво да ги правим. Започнахме като пехотен батальон, а сега сме нещо като механизиран батальон", казва той.

Друг украински военачалник коментира пред Wall Street Journal, че подразделението му използва четири завзети самоходни гаубици "Мста" от руската армия, както и танкове Т-90 и БТР-82.

Част от изоставеното руско въоръжение е готово за незабавно използване на фронта, друга част се предава за ремонт, а най-тежко повредените машини се използват за резервни части.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022