Янаки Стоилов проверява сигнала на Илчовски за насилие над бизнесмени в ареста

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов обяви, че възложи проверка по сигнала на Станислав Илчовски пред комисията "Манолова" за предполагаемо физическо насилие и изнудване срещу знакови арестанти с клипове.

В същото време Стоилов призова да се даде по-конкретна информация за периода и лицата, които може да са замесени в случаите на тормоз.

"Това са стари проблеми и няма защо да се заблуждаваме, че са изчезнали, но обръщам внимание, че трябва да се посочват места, приблизителен срок и някакъв потенциален кръг лица, за да може наистина ефективно да се провери. Аз наистина искам да се внесе по-добър ред, но това изисква - не всичко да бъде извършено от хората, които сигнализират - но все пак те да ни посочат какво точно да бъде проверено", каза служебният министър преди първото си заседание с Висшия съдебен съвет.

Конкретното твърдение на Светослав Илчовски беше, че арестуваният бизнесмен Миню Стайков бил подложен на сексуални издевателства по време на престоя си под стража. Той твърдеше, че по време на неформална среща с Бойко Борисов е гледал запис на гаврата срещу арестанта, заснет от надзирател в ареста. Тормозът е бил част от изнудване за "огромни пари", казва Илчовски.

Той казва още, че Николай Банев също е записван в килията си.

Единственият коментар на Миню Стайков по случая беше, че не познава Илчовски и че "няма сестра конкретно за този случай", както и че не е запознат с наличието на подобни записи.

Защитата му сигнализира за влошаване на здравословното му състояние малко преди излизането от ареста преди четири месеца. Диагностициран е с токсичен хепатит, който може да бъде причинен от различни субстанции.


Миню Стайков каза, че "няма сестра" и отрече да има клип с него от ареста

Втори бизнесмен обвини Иван Ангелов и говори за рекет от ГЕРБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024