Японската икономика надмина очакванията на анализаторите и страната отчете най-големия растеж от повече от половин век насам. Тя излезе от рецесията и регистрира нарастване от 5% в третото тримесечие от годината, предадоха Japan Times и Bloomberg.

Износът и потреблението нараснаха значително, но се очаква възстановяването на икономиката да се забави още през настоящото тримесечие заради нарастването на случаите на Covid и в Япония, и в целия останал свят.

Икономиката на азиатската страна, която е третата най-голяма в света, се сви по време на „локдауна“, когато производството и услугите спряха. В три поредни тримесечия се наблюдаваше спад. Ако настоящият растеж продължи 12 месеца, то растежът се изчислява на 21,4%. Повечето специалисти обаче казват, че ако предстои някакво разширяване, то ще бъде „умерено“, пише BBC.

Преди няколко седмици Китай обяви, че икономиката ѝ е нараснала с 4,9% за тримесечието. Азиатските страни водят останалите в общото глобално възстановяване след пролетната Covid-криза. Специалистите използват термина „Zoom boom“. Той е свързан с нарасналото търсене на лаптопи и други устройства, за да може хората да работят от вкъщи и да участват в срещи чрез платформата Zoom. Азиатските икономики са най-големите производители на електроника.

Причина за растежа на японската икономика е повишеното търсене и все по-големия износ. В предходното тримесечие бе отбелязан спад на БВП от 8,2%. От април до юни Токио отчете най-лошия си период от 1980 насам. Той бе по-тежък дори от глобалната финансова криза през 2008 г.

По-рано през годината Япония представи два пакета икономически мерки на обща стойност 2,2 трилиона щатски долара. Те включваха безвъзмездна помощ и заеми за малките фирми. Премиерът Йошихиде Суга дори призова правителството да подготви още един пакет.

Въпреки настоящия растеж, се очаква японската икономика да се свие с 5,6% за фискалната година, която приключва през март 2021.

„Няма как да бъдем оптимисти“, каза Йошики Шинке – главен икономист от изследователския институт Dai-Ichi, цитиран от Bloomberg. „Случаите на коронавируса нарастват у дома и в чужбина, а това ще засегне глобалното търсене“.

Очаква се световната икономика да се свие с 4,4% през настоящата година, според данни на Международния валутен фонд. Китай, например, може да отбележи нарастване с 2% през 2020, докато американската икономика ще спадне с 4,3%.


Писна ви от COVID? Малдивите ви предлагат да прекарате цялата 2021 на остров

Големият победител от коронакризата се оказа Китай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете