Япония се затваря за чужденци заради новия Covid-вариант "Омикрон" Снимка: © Getty Images

Япония стана втората страна след Израел, която забранява напълно достъпа на чужденци заради новия вариант на коронавируса „Омикрон“.

Границите се затварят от полунощ на 30 ноември (вторник) като временна мярка за предотвратяване разпространението на щама, обяви премиерът Фумио Кишида.

„Предприемаме тази стъпка като спешна мярка срещу възможно най-лошия сценарий за Япония“, каза министър-председателят, цитиран от AP. Решението означава, че азиатската страна ще възстанови граничния контрол за чуждестранни студенти, работници и пътуващи по бизнес хора, който отпусна по-рано този месец.

Причината за това е, че един човек от общо 32-ма, влезли в Япония с полет от южноафриканския регион, е дал положителна проба за Covid-19. Той е пристигнал от Намибия, а другите страни в Африка, в които новият вариант се разпространява, са Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Зимбабве, Мозамбик, Есватини, Замбия.

Не е ясно дали тестът на инфектирания е показал наличие на „Омикрон“. В момента здравните власти секвенират пробата.

Най-малко 44 държави наложиха ограничителни мерки за пътуващите от южноафриканските страни, където мутиралият щам бе засечен преди около седмица. Вариантът е засечен вече във Великобритания, Белгия, Германия, Дания, Италия, Нидерландия, Франция, Чехия, Австрия, Канада, Австралия, Израел и още страни по света.

Вариантът „Омикрон“ (B.1.1.529) има около 50 мутации, включително над 30 на шиповия (спайк) протеин на SARS-CoV-2 – мишената на всички ваксини и „ключа“, който вирусът използва, за да попадне в човешките клетки.

Все още не е ясно дали той е по-лесно разпространим и по-опасен, както и дали ваксините срещу Covid-19 ще са по-малко ефективни срещу него. Според американския топ епидемиолог д-р Антъни Фаучи ще са нужни около 2 седмици, докато учените установят напълно ефикасността на Covid-препаратите срещу „Омикрон“.

Японският премиер Кишида обяви, че затварянето на границите е временно и решението ще бъде преразгледано, когато има повече яснота около новия щам.

Израел вече установи граничен контрол за чужденци за две седмици и въведе отново използването на технология за проследяване на телефоните на гражданите си, за да ограничи разпространението на „Омикрон“.

Междувременно, Великобритания свика в понеделник спешна среща на министрите на здравеопазването от Г-7 за обсъждане на новия вариант и мерките, които да се предприемат срещу него.

Световната здравна организация предупреди, че новият вариант на Covid-19 представлява „много висок“ риск в глобален мащаб въпреки неяснотата от нивата на опасност и заразяемост на новия щам. СЗО обяви, че "Омикрон" е „с висок брой мутации, някои от които притеснителни“.

„Вероятността от потенциално допълнително разпространение на "Омикрон" на глобално ниво е висока“, предупреждава здравната агенция на ООН. Към днешна дата не са установени смъртни случаи вследствие на варианта.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024