Япония ще се бори срещу сриващите се нива на раждаемост, като финансира програми за запознанства, базирани на изкуствения интелект (AI), които да помагат на местните жители да намерят по-лесно своята половинка. От следващата година страната ще финансира местните власти, които вече изпълняват или тепърва започват такива проекти.

Миналата година броят на новородените в Япония е паднал до рекордно ниската стойност от 865 хиляди. Населението на острова е над 126 милиона. То достигна своя пик от 128 млн. през 2017, а до края на века се очаква да намалее наполовина – до 53 млн. души, пише BBC.

Япония вече дълго време търси решение за преобръщане на тенденцията по отношение на еднo от най-ниските нива на раждаемост в света. Поради тази причина правителството планира да отпусне 2 милиарда йени (19 млн. щатски долара) по новия проект, информира AFP.

В страната вече действат много услуги за запознанства, които обаче са управлявани директно от хора, а не от изкуствен интелект. Ако това се промени, хората ще могат „да се сватосват“ по-лесно, тъй като AI ще взима под внимание много повече детайли като интересите, хобитата и ценностите на хората, използващи услугата. Настоящите системи са ограничени само до анализиране на критерии като възраст и приходи и дават резултат само ако има пълно съвпадение между двама души.

Според някои експерти обаче – съществуват много по-добри варианти да се увеличи раждаемостта от това да се финансират услуги за запознанства. Сачико Хоригучи е една от тях. Тя е социо-културен и медицински антрополог в Temple University в Япония. Твърди, че по-разумно е да се вдигнат доходите на най-младите японци. Като аргумент цитира едно от последните проучвания, които показват връзката между ниските приходи и загубата на интерес от любовна връзка сред младите граждани на страната.

„Ако са незаинтересовани в това да излизат на срещи, то приложенията за запознанства няма да бъдат ефективни“, каза Хоригучи пред BBC. „Ако ще разчитаме на изкуствен интелект, то по-добре да използваме роботи, които да се грижат за дома и за децата ни“.

Анализатори от Япония дълго време вече посочват, че работещите майки в страната не получават достатъчно подкрепа. От тях се очаква не само да бъдат в офиса, а да отглеждат децата си и да се грижат за дома и семейството. Правителството обяви, че иска да насърчи повече жени да работят на пълен работен ден, но през последните години разликата между половете е станала по-голяма.

Япония е под №121 в света по отношение равенство между половете от изследваните през 2019 общо 153 държави. Статистиката на Международния икономически форум показва, че страната е паднала с 11 места надолу в сравнение с предходната година.


Прочетете още:

Япония - там, където извънбрачните връзки са табу дори за звездите

Япония показа как се излиза от рецесия, но Covid пак може да обърка плановете

11 тенденции за бъдещето ни през 2021 г. (Част I)

11 тенденции за бъдещето ни през 2021 г. (Част II)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти